Американец иска да стопанисва летище Горна Оряховица

Американец е поискал да поеме от март летището в Горна Оряховица. Аеропортът разполага с всички видове лицензи и разрешителни. Предстои само документалното оформяне по отдаването на авиообекта, съобщиха пред „Труд" местни авиатори.
 
Чужденецът е готов да стопанисва за 35 г. международния аеропорт. Собственикът на компания „Гери Холдинг", която развива авиобизнес в Италия, е депозирал в Министерството на транспорта писмо за инвестиционно намерение още през октомври миналата година.
 
В него той заявява, че иска да вложи в аеропорта 14 млн. евро и да разкрие между 350 и 400 работни места. Новоназначените авиослужители ще преминат курсове на обучение и допълнителна квалификация в Италия. Освен това инвеститорът възнамерява да създаде база за техническо обслужване и ремонт на самолети.
 
Предприемачът имал интерес и към земи около горнооряховското село Поликраище. Върху терените смятал да направи разсадници и със свои самолети да изнася готовата продукция за чужди пазари. Планирал да развие каргополетите.
 
„Пред аеропорта се отварят големи перспективи. Има благоприятна възможност за удължаване на пистата в западно направление. Могат да се изградят още 3 пътеки за рулиране, от които една скоростна. Съществуват условия за двойно увеличаване на перона на изток и обособяване на съвременен карго терминал", обясняват летци.
 
От ръководството на авиообекта потвърдиха, че на място са идвали представители на италианската авиокомпания на оглед и са получили информация за състоянието на летището.
 
Ако се стигне до сделка, многострадалната процедура по отдаването на аеропорта в Горна Оряховица с площ от 2 115 405 кв.м най-после ще бъде финализирана. Тя бе открита с решение на Министерския съвет на 23 март 2011 г.
Източник: в.Труд
Автомобилен транспорт

Автобуси и таксита ще блокират София в сряда

Автобусните превозвачи и таксиметровите шофьори обявиха ефективен протест на 25 ноември (сряда). Причината – фирмите от бранша са недоволни от ветото на президента Румен Радев, което стопира промените в Наказателния […]

Въздушен транспорт

IATA: Транспортните ограничения са предизвикателство пред разпространението на Covid ваксини

Въздухоплавателните товарни оператори могат да изпитат трудности пред ефективното разпространяване на ваксините срещу Covid-19, ако не бъдат облекчени противоепидемичните ограничения за пътуване, предупреди Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA), цитирана […]

Въздушен транспорт

Нискотарифните компании ще са печелившите от коронакризата

Европейските летища, които са тежко засегнати от епидемията от коронавируса, ще трябва да намерят нов модел на функциониране след кризата, в който нискотарифните компании ще са печелившите. Това прогнозира днес […]