Англия пусна пътнически влак на батерии

Шумните и мръсни дизелови локомотиви може да се окажат отживелица в съвсем скоро време. Влак, задвижван от батерия, започна да вози пътници в Англия, съобщава GreenTech.bg.
След успешни изпитания на прототипа по релсите около Дерби и Лестършир, модифицираният Class 379 Electrostar, захранван с батерии, ще върви по делничен график, обслужвайки пътниците между Харуич Интернешънъл и Манингтрий в Есекс.
 
Наричан още IPEMU (независимо захранван електрически множествен апарат), влакът ще е първият, захранван с батерии, по железопътната мрежа на Обединеното кралство от повече от половин век.
 
Националната железопътна компания в страната заяви, че това ще допринесе за постигане на целта за намаляване на въздействието върху околната среда, подобряване на устойчивостта и снижаване на разходите за поддръжка на ЖП мрежата с 20 на сто през следващите пет години.
Ако изпитанието се окаже успешно, цяла флотилия от влакове, захранвани с батерии, ще тръгне по ЖП мрежата. Така британците ще осигурят икономически ефективни и нулево-емисиийни заместители на дизеловите локомотиви, които са често използвани по второстепенните линии.
 
„Винаги търсим начин за намаляване на разходите за поддържане на железопътната мрежа и как да я направим по-екологична”, каза главният инженер на ЖП компанията Джеймс Амброуз. „Този проект има потенциала да допринесе значително и за двете ни цели”.
 
Локомотиви с батерии в действителност са били използвани преди около век, макар че не са служели за превоз на пътници. Фабриките за боеприпаси през Първата световна война ползвали подобни локомотиви, за да превозват стоката си, така че да се избегне рискът от експлозия заради искри, излъчвани от парните локомотиви.
 
От друга страна, Лондонското метро също има локомотиви с батерии, които се използват при инженерните влакове, както и когато захранването бива изключено за поддръжка на ЖП трасетата и ремонтни дейности.
Източник: Blitz.bg
Автомобилен транспорт

Европа се нуждае от зарядни станции

ACEA: Европа няма достатъчно станции за зареждане, за да отговори на нарастващото търсене на електрически превозни средства. Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA) стигна до заключението, че инфраструктурата за зареждане […]

Въздушен транспорт

Съветът по транспорт към БСП: Само неотложни мерки сега ще запазят работните места в сектора

На няколко сектора ще бъде разделен Съветът по транспорт, информационни технологии и съобщения към Националния съвет на БСП. Железопътният транспорт, автомобилният, водният и въздушният са диференцирани като категории под шапката […]