Англия пусна пътнически влак на батерии

Шумните и мръсни дизелови локомотиви може да се окажат отживелица в съвсем скоро време. Влак, задвижван от батерия, започна да вози пътници в Англия, съобщава GreenTech.bg.
След успешни изпитания на прототипа по релсите около Дерби и Лестършир, модифицираният Class 379 Electrostar, захранван с батерии, ще върви по делничен график, обслужвайки пътниците между Харуич Интернешънъл и Манингтрий в Есекс.
 
Наричан още IPEMU (независимо захранван електрически множествен апарат), влакът ще е първият, захранван с батерии, по железопътната мрежа на Обединеното кралство от повече от половин век.
 
Националната железопътна компания в страната заяви, че това ще допринесе за постигане на целта за намаляване на въздействието върху околната среда, подобряване на устойчивостта и снижаване на разходите за поддръжка на ЖП мрежата с 20 на сто през следващите пет години.
Ако изпитанието се окаже успешно, цяла флотилия от влакове, захранвани с батерии, ще тръгне по ЖП мрежата. Така британците ще осигурят икономически ефективни и нулево-емисиийни заместители на дизеловите локомотиви, които са често използвани по второстепенните линии.
 
„Винаги търсим начин за намаляване на разходите за поддържане на железопътната мрежа и как да я направим по-екологична”, каза главният инженер на ЖП компанията Джеймс Амброуз. „Този проект има потенциала да допринесе значително и за двете ни цели”.
 
Локомотиви с батерии в действителност са били използвани преди около век, макар че не са служели за превоз на пътници. Фабриките за боеприпаси през Първата световна война ползвали подобни локомотиви, за да превозват стоката си, така че да се избегне рискът от експлозия заради искри, излъчвани от парните локомотиви.
 
От друга страна, Лондонското метро също има локомотиви с батерии, които се използват при инженерните влакове, както и когато захранването бива изключено за поддръжка на ЖП трасетата и ремонтни дейности.
Източник: Blitz.bg
Въздушен транспорт

Владимир Каролев: Изборът на борд на директорите на летище „София“ е безмислен

Изборът на борд на директорите на летище „София“ е безсмислен, коментира пред Транспортал икономистът Владимир Каролев. Той бе класиран на трето място в конкурса на Агенцията за публични предприятия. На […]

ЖП транспорт

Правят повторна експертиза на релсите на гарата в Хитрино

Делото за трагедията в Хитрино отново влезе в съда, съобщава Нова телевизия. Апелативният съд във Варна прие да бъде направена повторна експертиза на релсите на гарата. Искането за това беше на защитата […]

Автомобилен транспорт

Въпреки предизвикателствата на 2020 FlixMobility се придържа към зелената си визия

Около 30 милиона FlixBus и FlixTrain пътници в световен мащаб през 2020 Нова хигиенна концепция, 162,000 литра дезинфектант използван на борда на автобусите и влаковете Tенденции в пътуванията през 2020: […]