АПИ оправи най-лошия път в България след серия публикации в Транспортал

Агенция "Пътна инфраструктура" най-сетне взе мерки и започна ремонт на един от най-ужасните пътища в България – отсечката между Байлово и Смолско. Той бе обект на критични публикации от страна на "Транспортал" в последната една година. До щастливия завършек за жителите на двете села се стигна след като по време на празничните дни за Съединението цистерна с кислород катастрофира и затвори Подбалканския път в района на Буново. Така движението бе пренасочено именно към споменатия ужасен участък, като хиляди автомобили минаха през дупките на ужасите в Смолско.

Само една седмица след това бе нужна на АПИ, за да бъде изравнен пътя и да бъде пуснат със скорост до 40 км/ч. Планира се да бъде извършен цялостен ремонт на настилката в участъка от с. Байлово до отклонението за с. Каменица (от 14-ти до 18-ти километър). Предвидено е машинно изкърпване на настилката в участъците от км 0 до км 14 и от км 18 до км 31. Ще бъде подобрено отводняване на пътя, чрез профилиране на банкети, възстановяване на съществуващите земни окопи и почистване на бетоновите отводнителни улеи. Ще бъде обновена хоризонталната пътна маркировка, възстановени ограничителните системи и т. н.

 

Пътят от с. Смолско през Байлово и Белопопци до Горна Малина и София е изграден през 70-те години на ХХ в., но до ден днешен никой от държавата не е положил никакви усилия за поддържането му. От поне 15 години, участъкът от село Смолско до Байлово е в окаяно състояние. Писани са писма до всевъзможни местни и държавни институции – кмет на община, президент, премиер, министър на регионалното развитие, Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ).

Вследствие на тези усилия се стига до избор на изпълнител за ремонт на пътя и сключване на договор с него на 29 ноември 2007 г. Близо година по-късно е издадено и разрешение за строеж от областния управител на Софийска област. На 19 февруари 2009 г. е подписан протокол за откриване на строителна площадка и започват ремонтните дейности в най-критичния участък между Байлово и Смолско. Два месеца по-късно работата спира поради изчерпване на заделената сума за ремонта. През лятото на 2014 г., АПИ назначава дата за откриване на процедура за избор на изпълнител на ремонта, която обаче отново е спряна.

На 20 септември 2016 г. Агенция „Пътна инфраструктура“ стартира ремонта на 31 км от път III-6004 (Долни Богров – Пирдоп) Горна Малина – Белопопци – Байлово – Смолско – (Бенковски – Петрич)“ (от км 0+000 до км 31+800). Отсечката е дублираща на подбалканския път I-6 в участъка през Гълъбец. Ремонтните дейности се изпълняват от ДЗЗД „Белмекен 2015“ по договора за текущо поддържане на републиканските пътища в Софийска област. Строителните работи ще бъдат преустановени преди началото на зимния сезон и и ще продължат през следващата година. Индикативната стойност е 2,5 млн. лв.