Арестуват пътника снимал заспалия кондуктор

Пътник в бързия влак София-Бургас е бил арестуван от полицаи на гара Плводив след като заснел с телефона си спящия кондуктор и подал сигнал до компетентния орган в БДЖ, съобщава Bgrail.eu.
За случая алармирали в отворено писмо от Асоциация „Приятели на железопътния транспорт“. Въпросният пътник се оказал нейният председател Варужан Апелян, който е и член на европейската пътническа федерация. Апелян има бакалавърска степен по специалност “Технология и управление на транспорта” в РУ “А. Кънчев” и магистърска степен по специалност “Икономика на транспортната фирма” във ВТУ “Т. Каблешков”.
 
Мъжът е свален с полиция от влака, след като е констатирал явни нарушения на безопасността във влака, залавяйки служители от превозната бригада в „неадекватно“ състояние, става ясно още от писмото.
 
Спящият кондуктор
Пътувайки от гара Подуяне до гара Пловдив на 28.09., Варужан Апелян се натъква на редица странности. В писмото си той пише:
„По време на пътуването, докато минавах през вагоните, ми направи впечатление, че голяма част от вратите на шкафовете за електрическото управление са отключени (на снимките в края на материала), както и някои от вратите на вагоните не са затворени. Като съвестен пътник затворих до колкото можах вратите, като се има в предвид, че някои от вратите не можеха да се затворят напълно без задействане на отблокиращата система на съответната врата, което задействане, аз като пътник нямам право да извършвам.
 
Малко след това влакът спря извънредно на гара неупомената в разписанието и аз погледнах от къде се подават сигнали за готовност от влаковите служители, за да се ориентирам за местоположението им във състава на влака. Голямо учудване предизвика в мен, че видях единствено белия сигнал от първия вагон. За мен беше особено странно движението на пътнически влак с превозна бригада само от един служител. Насочих се към последните вагони за да потърся някой от служителите.“
 
Намирайки по-късно спящия кондуктор в последния вагон, Апелян го снима с фотоапарат, след което подава сигнал за случилото се до началник влака и диспечерите в БДЖ като ги моли да направят проверка за алкохол на цялата превозна бригада. Вместо това обаче той е задържан от полицията в гр. Пловдив.
Източник: Pressadaily.bg
Воден транспорт

БСП: ГЕРБ бърза да назначи „политически калинки“ в края на мандата

В края на мандата си ГЕРБ се опитва да овладее колкото се може повече властови структури чрез назначаването на директори на държавни предприятия, това обяви депутатът от  БСП Христо Проданов. […]

Автомобилен транспорт

Автобусни превозвачи кандидатстват за финансова помощ от утре

От днес автобусните превозвачи може да кандидатстват по мярката за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за бранша. Общият ресурс на схемата е 30 млн. лв., като всяка фирма може да […]

Автомобилен транспорт

Лобизъм сви три пъти прогнозните приходи от тол-системата

Лобистките „хватки“, прилагани  активно и системно от фирмите за тежкотоварен автомобилен транспорт  у нас, са  основната причина приходите  от въведената на 1 март тол система да паднат  три пъти под […]