Арестуват пътника снимал заспалия кондуктор

Пътник в бързия влак София-Бургас е бил арестуван от полицаи на гара Плводив след като заснел с телефона си спящия кондуктор и подал сигнал до компетентния орган в БДЖ, съобщава Bgrail.eu.
За случая алармирали в отворено писмо от Асоциация „Приятели на железопътния транспорт“. Въпросният пътник се оказал нейният председател Варужан Апелян, който е и член на европейската пътническа федерация. Апелян има бакалавърска степен по специалност “Технология и управление на транспорта” в РУ “А. Кънчев” и магистърска степен по специалност “Икономика на транспортната фирма” във ВТУ “Т. Каблешков”.
 
Мъжът е свален с полиция от влака, след като е констатирал явни нарушения на безопасността във влака, залавяйки служители от превозната бригада в „неадекватно“ състояние, става ясно още от писмото.
 
Спящият кондуктор
Пътувайки от гара Подуяне до гара Пловдив на 28.09., Варужан Апелян се натъква на редица странности. В писмото си той пише:
„По време на пътуването, докато минавах през вагоните, ми направи впечатление, че голяма част от вратите на шкафовете за електрическото управление са отключени (на снимките в края на материала), както и някои от вратите на вагоните не са затворени. Като съвестен пътник затворих до колкото можах вратите, като се има в предвид, че някои от вратите не можеха да се затворят напълно без задействане на отблокиращата система на съответната врата, което задействане, аз като пътник нямам право да извършвам.
 
Малко след това влакът спря извънредно на гара неупомената в разписанието и аз погледнах от къде се подават сигнали за готовност от влаковите служители, за да се ориентирам за местоположението им във състава на влака. Голямо учудване предизвика в мен, че видях единствено белия сигнал от първия вагон. За мен беше особено странно движението на пътнически влак с превозна бригада само от един служител. Насочих се към последните вагони за да потърся някой от служителите.“
 
Намирайки по-късно спящия кондуктор в последния вагон, Апелян го снима с фотоапарат, след което подава сигнал за случилото се до началник влака и диспечерите в БДЖ като ги моли да направят проверка за алкохол на цялата превозна бригада. Вместо това обаче той е задържан от полицията в гр. Пловдив.
Източник: Pressadaily.bg
ЖП транспорт

Правят повторна експертиза на релсите на гарата в Хитрино

Делото за трагедията в Хитрино отново влезе в съда, съобщава Нова телевизия. Апелативният съд във Варна прие да бъде направена повторна експертиза на релсите на гарата. Искането за това беше на защитата […]

Автомобилен транспорт

Въпреки предизвикателствата на 2020 FlixMobility се придържа към зелената си визия

Около 30 милиона FlixBus и FlixTrain пътници в световен мащаб през 2020 Нова хигиенна концепция, 162,000 литра дезинфектант използван на борда на автобусите и влаковете Tенденции в пътуванията през 2020: […]