Авиобаза „Равнец“ влиза в новия логистичен хъб на Бургас

Индустриалната зона в Бургас ще се разшири с включване на авиобаза "Равнец" в капитала на държавното дружество "Национална компания индустриални зони". Целта е зоната да се превърне в логистичен хъб за стоки към европейските пазари. Това съобщи министърът на икономиката Божидар Лукарски на среща с 40 представители на местния бизнес.

Вече има проявен интерес за това от компании от Изтока, допълни Лукарски. Преди време икономическото министерство съобщи за интерес към зоната от страна на китайски и индийски инвеститори.

Ще бъде направено нужното за изграждане на инфраструктурата на зоната, за да се създадат благоприятни условия не само за чужди инвеститори, но и за българския бизнес, който също има интерес за инвестиции в зоната, обеща областният управител на Бургас Вълчо Чолаков.

Идеята е да се ползва съществуващата писта, която е запазена като инфраструктура, и да се изгради терминал за карго превози, допълни той.

Подготвена е документация за прехвърляне на авиобазата от Министерството на отбраната към това на икономическото ведомство и съвсем скоро решението ще бъде внесено за разглеждане в Министерски съвет, увери министър Лукарски.

Проведената дискусия в Бургас е втора от поредица от срещи на икономическия министър с бизнеса на регионално ниво. Тяхната цел е да се обсъдят основните проблеми на фирмите и да се набележат мерки за подобряване на бизнес средата.

Закон за брокерите на имоти

Регламентирането на брокерската дейност на пазара на недвижими имоти беше един от основните въпроси поставени по време на срещата.

Представителите на бранша настояват за регулиране на дейността, заради ниското качество на услугата и злоупотребите, от които са засегнати купувачите на имоти.

По време на първия кабинет на ГЕРБ Националното сдружение "Недвижими имоти" беше изработило закон за регламентиране на тази дейност и въпреки че беше внесен в парламента, така и не беше приет.

Министър Лукарски се ангажира ведомството му да "доработи" законопроекта и до края на годината да го внесе в Народното събрание.

Заобикаляне на мораториума за износа на дървесина

Заобикалянето на мораториума върху износа на дървесина чрез нарязването й на дървесен чипс беше друг от обсъдените проблеми на бизнеса.

Местен производител на паркет посочи, че тази практика изправя малките и средни предприятия пред недостиг на суровина, а освен това се похабява качествен дървен материал.

Министър Лукарски увери, че ще постави въпроса пред земеделския си колега Десислава Танева.

Отложено плащане на ДДС при просрочени дългове

Представителите на местния бизнес настояха и за отложено плащане на ДДС при просрочени дългове.

Според фирмите внасянето на ДДС трябва да се извършва при фактическо плащане, а не като данъчен кредит, тъй като много от фирмите бавят погасяването на задълженията си, а контрагентите им дължат данъка.

Освен това компаниите заявиха, че прагът за регистрация по Закона за ДДС трябва да се вдигне поне на 100 хил. лв., защото сегашният от 50 хил. лв. затруднява малкия и семейния бизнес.

Министър Лукарски заяви, че се работи за подобряване на бизнес средата и улесняването на администрирането на данъците е част от предприетата реформа.

Недостиг на работници

Бизнесът се оплака още и от недостиг на квалифицирана работна ръка.

Лукарски посочи, че заедно с Министерство на образованието се подготвя законодателна рамка за въвеждане на дуално обучение, съобразено с нуждите на бизнеса.

В същото време обаче работници се оплакват от ниското заплащане, което е средно около 500 лв. за Бургаска област и по тази причина предпочитат да работят в чужбина.

Mediapool

Автомобилен транспорт

Петър Мутафчиев, председател на ФБТИ: Лошите парламентарни практики на управляващите доведоха до напрежението в сектора на пътническите превози

Господин Мутафчиев, каква е причината за напрежението при автобусните превозвачи, заради което от утре се очакват протестни действия? Причината е ясна, неизпълнени ангажименти от страна на управляващите да предприемат действия […]

ЖП транспорт

През Закона за ЖП транспорта МС бетонира нови тлъсти бонуси: Мая

на Министерския съвет, главните и административните секретари в изпълнителната власт, постоянният секретар на Министерството на външните работи и постоянният секретар на отбраната; ръководителите на бюджетни организации или други длъжностни лица. […]

Въздушен транспорт

Летете пеша, бе!

Малко преди концесията „Летище София“ вдигна драстично таксите за догодина. Ryanair ще преразгледа полетите си от София като маршрути и честотa Темата накратко Малко преди концесията „Летище София“ вдигна драстично […]