„Авиоотряд 28” отново разбуди духовете

Два полета за нуждите на МВР в чужбина, извършени от правителствения “Авиоотряд 28” в началото на месеците май и юли, събудиха любопитство сред депутати от опозицията. Това става ясно от писмен отговор на транспортния министър Ивайло Московски на депутатски въпроси, предаде БГНЕС. 
От отговора на министъра не става ясно, защо се е наложило МВР да лети с техника, която властта ползва за представителни нужди, още повече 10 134 лв. струва на бюджета на МВР полет на “Авиоотряд 28” изпълнен на 02 май 2016 г. Приблизително същата ще бъде цената на полета, който правителственият отряд е изпълнил на 03 юли 2016 г., отново за нуждите на МВР. 

Московски не уточнява с каква авиационна техника са извършени полетите. “Авиоотряд 28” притежава правителствените самолети “Фалкон”, “Боинг”, както и хеликоптери. 

Ползването на “Авиоотряд 28” за нуждите на МВР е повод и за депутатски въпрос към вътрешния министър и вицепремиер Румяна Бъчварова, на който тя ще отговори в следващите седмици. Възможно е полетите да са ползвани за задгранични мисии на ръководството на МВР, както и за полети, които са свързани с охраната на границата, заради засиления мигрантски натиск. 

Ползването на правителствените самолети в първия мандат на премиера Бойко Борисов дори стана повод за разследване, което приключи без установени закононарушения.

Източник : www.klassa.bg

ЖП транспорт

Журналист от „Гардиън“ се качи в нощния влак Истанбул-София и остана без думи

ноември 27, 2022

Нощният влак от Истанбул до София е сред номинираните за „Най-добро пътешествие“ за 2023 г. в класацията на платформата за пътуване Lonely Planet. Нощната линия беше подновена през април тази […]

Автомобилен транспорт

Учени: Проектът за удълбочаване на Варненското езеро застрашава сериозно Аспаруховия мост

ноември 26, 2022

Проектът за удълбочаване на Варненското езеро е изготвен без да се обследва влиянието върху Аспаруховия мост и застрашава сериозно неговата цялост, алармираха учени по време на презентация пред студенти и […]

ЖП транспорт

Проф. Симеон Ананиев: Интегриран билет за БДЖ е като от феодален строй да преминем в капитализъм

ноември 26, 2022

Националната компания „Железопътна инфраструктура“ не успява да усвоява средствата не само от европейски програми, но дори и от капиталовите трансфери от държавата, като причини за това са желанието да се […]