Автобусите в София нови и на природен газ

До 2019-а година средната възраст на един градски автобус в София трябва да бъде 7 години.

Това стана ясно от думите на зам.-кмета по транспорт Любомир Христов, като уточни, че в момента най-възрастните автомобили от градската мрежа са над 34 години.

До края на тази година нови 110 автобуси ще тръгнат по столичните улици, а първата доставка ще бъде още през лятото, поясни Христов.

Първите линии, по които ще бъдат пуснати в експлоатация, са по изтичащите договори на частните оператори от 2015-а година.

Шофьор получи гърч в движение, кондуктор предотврати катастрофа

„Има автобуси, които са над 34-годишна възраст и са в експлоатация. Предвижда се в рамките на 3 години ясен график за доставка на 190 автобуса, с които ще се постигне в края на мандата средната възраст на автобусния парк в София да е под 7 години" – уточни Христов.

Той добави, че по-голямата част от автобусите, които ще бъдат доставени, се предвижда да са с двигатели на природен газ – това са над 120 автобуса.

„Предвидена е доставка на 20 електрически автобуса и на 20 с алтернативни горивни източници, хибрид. Вече имаме сключен договор за доставка на 110 автобуса, които в рамките на тази година ще бъдат доставени и въведени в експлоатация" – каза още транспортният зам.-кмет на столицата.

 

Източник : www.dariknews.bg

Симеон Ананиев
ЖП транспорт

Проф. Симеон Ананиев: От 30 години нищо не се прави за безопасността в жп транспорта

декември 1, 2022

Вчера отново имаше инцидент с влак. Той се блъсна в паднала скала по пътя София –Бургас, между Клисура и Христо Даново. Един от вагоните и локомотивът дерайлираха. Професор Симеон Ананиев, […]

ЖП транспорт

НКЖИ: Дъждът е причина за катастрофата на влака София – Бургас

декември 1, 2022

Дъждовното време е причинило свличането на земна маса, след което скала падна върху железопътната линия София – Бургас. Това заяви за „Хоризонт“ главният ревизор от „Национална компания железопътна инфраструктура“ Кирил […]

Автомобилен транспорт

Кабинетът засекрети тол системата като обект от национална сигурност

декември 1, 2022

С постановление на Министерския съвет Национално тол управление, което е част от структурата на Агенция „Пътна инфраструктура“, е определено за стратегически обект от значение за националната сигурност. Целта е обезпечаване […]