АвтоВАЗ е готов с нов електрически автомобил

Най-големият руски автомобилен производител АвтоВАЗ е готов с електрическата модификация на Lada Vesta, която ще получи добавка EV към името си.

Електромобилът е оборудван с електромотор с мощност 82 к.с. и комплект литиево-йонни батерии. С този агрегат седанът ускорява от 0 до 100 км/ч за 15,5 секунди, а максималната му скорост е ограничена по електронен път на 150 км/ч.

Зареждането на машината от стандартната електропреносна мрежа отнема около 9 часа, но при използването на специална станция – времето е 1,5 часа.

Това е вторият електромобил на АвтоВАЗ след El Lada, който бе изграден на базата на друг модел на марката – Kalina. Той обаче така и не се появи в серийно производство и си остана само тестови прототип, от който бяха създадени няколко бройки.

Шансовете на Vesta EV да излезе на пазара обаче са огромни, като от АвтоВАЗ посочиха и ориентировъчната му цена – 40 000 щатски долара.

 

Източник: инвестор.бг

ЖП транспорт

Провалът на процедурата за електрическите влакове показа липсата на капацитет и организация в транспортното министерство

март 31, 2024

Михаил Рангелов Оттеглянето на китайската компания CRRC от търга в България и последващото прекратяване на разследването от Европейската к…