август 12, 2022

Бъдете бдителни – търсенето на покемони в жп райони не е безопасно

Към отговорност и повишено внимание в близост до железопътни обекти призовават от БДЖ „Пътнически превози” ЕООД.

От железопътния превозвач уточняват, че в разгара на лятото се увеличава и рискът от инциденти поради проявена разсеяност. Именно това е и причината да излязат с няколко съвета към гражданите. Отправя се призив към пътниците и жителите на районите в близост до гари и железопътни линии да се отнасят отговорно и с повишена бдителност до железопътни обекти.

От БДЖ смятат, че придобилата популярност игра PokemonGo е поредният актуален повод на гражданите да бъде обърнато внимание за опасностите и рисковете. Търсенето на покемони в железопътни райони не е безопасно начинание, предупреждават от железопътния превозвач потребителите на играта.

„БДЖ – Пътнически превози” напомня, че:

1. Влаковете не могат да спират бързо, за да избегнат намиращите се на релсите хора или превозни средства

2. Съществува оптична илюзия, която не разрешава да се прецени разстоянието от влака до вас и неговата скорост

3. При преминаване на влак съществува опасност да бъдете повлечени от въздушния поток или ударени от извънгабаритен товар на влака. Затова е жизнено важно да се огледате добре при преминаване и в близост до железопътни линии и в случай, че забележите приближаващ влак да изчакате неговото преминаване на безопасно разстояние.

4. Бъдете бдителни!
Около железопътните линии или в гарите, спазвайте всички предупредителни знаци. Когато използвате слушалки или мобилни телефони, те ще ви попречат да видите или чуете приближаващ влак.

5. Стойте далеч от ръба на перона!
Никога не стойте на ръба на перона. Трябва да останете зад предупредителната линия. Обърнете внимание, че не на всеки перон има такава линия! Стойте възможно по-далеч от ръба на перона!

6. Внимавайте при слизане и качване!
Качването на пътнически вагони се допуска само на определените за това места – странични входни врати и само в покой! Внимавайте – има разстояние между влака и перона! Използвайте ръкохватките на вагона! Не се опитвайте да отваряте вратата преди влакът да е спрял! Не слизайте от страна, към която няма перон!

7. Не се навеждайте през отворени прозорци!
Съществува опасност да бъдете ударени от провиснал клон или друг предмет!

 

От железопътния превозвач отправят и няколко съвета за личната безопасност на гражданите:

1. При пресичането на железопътни линии не трябва да се стъпва върху релсите, защото е възможно да се подхлъзнете и паднете!

2. Не трябва да се преминава през стрелки (местата, където релсите се събират и пресичат), тъй като релсите могат да бъдат задвижени автоматично, без сигнализация и да притиснат крака на пресичащия.

3. Спирачното разстояние на влака е до 1000 метра! Всеки опит за пресичане пред него може да има фатални последствия!

4. Електрическото напрежение в контактната мрежа е 25 000 волта! При приближаване с тяло или какъвто и да е предмет на разстояние по-малко от 2 метра до контактния проводник може да предизвика волтова дъга, която е смъртоносна! По тази причина е опасно и качването върху вагони!

5. Хвърлянето на предмети по влаковете крие опасност, както за самите Вас, така и за пътниците и персонала във влака

6. Водачите на пътни превозни средства трябва да се съобразяват със светлинните и звукови сигнализации на прелезите, както и със спуснатите бариери. Преминаването на железопътен прелез при спуснати бариери и задействана сигнализация е изключително рисковано и животозастрашаващо!

Източник : www.news.bg

ЖП транспорт

Железничари с отворено писмо до транспортния министър

На дневен ред може би е необходимо предприемането на стъпки за изготвяне и приемане на национална транспортна политика, както и актуализиране на търговските политики в железопътните дружества с цел привличане […]

ЖП транспорт

Бившият директор на НКЖИ Красимир Папукчийски стана зам.-министър на транспорта

Със заповед на министър-председателя Гълъб Донев са назначени трима заместник-министри. На длъжността заместник-министър на транспорта и съобщенията е назначен Красимир Папукчийски. Заемал е различни ръководни длъжности в Национална компания „Железопътна […]

Автомобилен транспорт

АПИ обяви обществена поръчка за проект на магистрала “Гюешево – Дупница“

Агенция „Пътна инфраструктура“ днес стартира обществена поръчка за избор на изпълнител за изработването на идеен и технически проект с подробен устройствен план – парцеларен план за изграждането на автомагистрала „Гюешево […]

Сподели