България засилва железопътната свързаност с Гърция: нови проекти на хоризонта

Железопътна линия София-Кулата в процес на проектиране
Снимка: Министерство на транспорта

На проведения Форум за свързаност в Югоизточна Европа, позициониран в Солун, заместник-министърът на транспорта и съобщенията, Анна Натова, представи актуалните проекти за инфраструктурно развитие между България и Гърция.

Проекти за железопътна свързаност

Проектирането на участъка София-Перник-Радомир вече е в процес. Следващата стъпка включва разширение до Кулата. Една от потенциалните възможности за финансиране идва от програмата INTERREG България – Гърция 2021-2027.

Подобряване на пътната инфраструктура

Зам.-министър Натова също така подчерта усилията в областта на пътната инфраструктура. Акцентът беше на изграждане на магистрала Русе – Велико Търново и завършване на АМ „Струма“, ключови за укрепване на север-южните връзки.

Бъдещи перспективи и амбиции

Заместник-министър Анна Натова изтъкна сериозния напредък на България в усвояването на европейски средства за развитие на транспортната инфраструктура. Тя призова за ускоряване на усилията в тази насока.

Железопътна линия София-Кулата в процес на проектиране"
ЖП линия София-Радомир
Автомобилен транспорт

Директорът на Волво: Сделката за въглеродните емисии в транспорта е ключова за реорганизацията на автомобилното производство

април 9, 2024

“Изпълнението на схемата за ценообразуване на въглеродните емисии на ЕС за пътния транспорт е от съществено значение за разработването…