Българин създаде приложение за управление на коли

Пълно управление на автомобила ни – само с няколко клика на телефона. Това вече е възможно благодарение на мобилно приложение – дело на един млад българин. Той основава един от най-успешните стартиращи бизнеси на годината след като зарязва кариерата си в едни от най-големите IT-гиганти в САЩ.

След повече от 10 години зад Океана, Тодор Калайджиев се връща в България, за да продължи започнатото там. „Реших да съчетая страстта си към мобилните приложения и страстта си към автомобилите и да видя дали може да се направи нещо, което да помогне на обикновените хора”, обясни той пред НТ

 

Именно две страсти и една цел да бъде полезен на хората – връщат Тодор Калайджиев в България. Преди три години решава да се раздели с живота в Америка. Но не за да спре, а за да продължи напред. И основава своя компания, която го нарежда сред най-успелите млади българи. Пътят до върха за него минава през Google.

 

„Придобих доста опит с мобилни приложения  и видях как се изгражда един продукт от нула до пускане към краен потребител. От там ми дойде и опитът и страстта към мобилните приложения”, разказа Тодор. Тази любов Тодор съчетава с другата си голяма страст в живота – автомобилите. И прави приложение, с което спестява време и пари на хиляди шофьори.

 

„В началото започна като мой личен експеримент. Исках да видя какво може да се направи с един автомобил и тогава видях, че има такава ниша на пазара – не съществува такъв продукт, който да улеснява електронния достъп до автомобила до ниво, което може да го ползва един непрофесионалист”, обясни Тодор.

 

За да реализира своята американска мечта в България Тодор загърбва 7 години работа в два от най-големите IT-гиганти. „Това, което виждате по филмите за Google е вярно. Те много глезят служителите си и най-вече програмистите. Атмосферата там е много приятелска. Направено е така, че с кеф да ходиш на работа и с кеф да искаш да останеш максимално време”, разказа Тодор.

 

Въпреки това прави крачка „кръгом”  – за да започне нещо собствено, на своя земя. Без притеснение, че това ще го върне назад. В замяна не иска повече от това държавата да не му пречи. И оптимистично започва да пресмята предимства от крачката „кръгом”.

 

„Тук е много по-лесно да се започне един бизнес от гледна точка на ресурси – специално за софтуерен бизнес”, убеден е Тодор. Първоначално той започва да работи сам, след което фирмата се разраства, но сега той трябва да се справи с основния препъни камък – да намери добре подготвени кадри и да пребори конкуренцията, която вече се опитва да навакса постигнатото от екипа му.

 

Младата компания вече има над 30 000 потребители, а приложението, което прави, помага на шофьорите да използват максимално функциите на автомобила си.

 

Източник: www.frognews.bg

Автомобилен транспорт

Новите електромобили Citroen за 6000 евро вече излязоха на пътя

Градският електрически автомобил Citroen Ami, представен от френската марка през февруари тази година, стана част от автопарка на услуга под наем. Самата кола е невероятно компактна. Размерите й са: дължина […]

Автомобилен транспорт

Българин надмина Tesla с електромобил, който вдига 500 км/ч и изминава 1000 км

Българин създаде нов уникално бърз спортен електрически автомобил, който вдига близо 500 километра в час и е с мощност от над 5000 конски сили. За сравнение един от най-продаваните електромобили […]

Автомобилен транспорт

Европа се нуждае от зарядни станции

ACEA: Европа няма достатъчно станции за зареждане, за да отговори на нарастващото търсене на електрически превозни средства. Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA) стигна до заключението, че инфраструктурата за зареждане […]