Караме най-много Volkswagen коли

Volkswagen е най-разпространената марка коли в България. Това сочат данните на МВР за регистрациите на моторни превозни средства, цитирани от Speed-Press, по поръчка на AUTO BILD. 
 
476 327 са регистрираните у нас автомобили от тази марка, но 238 940 от тях са на възраст над 20 години, което прави марката лидер и в класацията за стари коли у нас. На второ място по брой коли в България е Opel – регистрирани са 436 651. Трета в класацията е марката Ford с 267 856 автомобила у нас. 39% от регистрираните МПС са на възраст над 20 години. Между 16 и 20 годишни са 30 на сто от превозните средства. Едва 4% от движещите се по пътищата машини са до петгодишни.
 
Само 8995 от общото число на фолксвагените са на възраст до 5 години. Лидер при новите автомобили е Toyota – 9019. Dacia също са в челната тройка с 8677 регистрирани коли до 5 години.
 
За първите 6 месеца у нас са регистрирани 16 295 автомобила, гласят още данните. Според анализаторите това показва наченки на оздравяване на пазара, но се прави уговорката, че справката за продажбите не отразява дерегистрациите на нови автомобили, първоначално продадени у нас и след това изнесени в чужбина (т.нар. реекспорт). Затова отчетените 16 295 продажби за първите 6 месеца в действителност са по-малко, при това с няколко хиляди броя.
 
При спортните марки най-голямо присъствие има Porsche с 1958 коли, като 842 са на възраст между 6 и 10 години. Без да са имали представителство у нас, Bentley са продали 149 коли на българи, само 20 от тях са до 5 години. Ferrari-тата са точно колкото и "чайките" – луксозните лимузини на социалистическите величия, а именно 72. 
Източник: Expert.bg
Автомобилен транспорт

Европа се нуждае от зарядни станции

ACEA: Европа няма достатъчно станции за зареждане, за да отговори на нарастващото търсене на електрически превозни средства. Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA) стигна до заключението, че инфраструктурата за зареждане […]

Въздушен транспорт

Съветът по транспорт към БСП: Само неотложни мерки сега ще запазят работните места в сектора

На няколко сектора ще бъде разделен Съветът по транспорт, информационни технологии и съобщения към Националния съвет на БСП. Железопътният транспорт, автомобилният, водният и въздушният са диференцирани като категории под шапката […]