България е на 5-то място по автомобилни продажби в ЕС

Регистрацията на нови пътнически автомобили в Европейския съюз през април отбеляза повишение за осми пореден месец, показват данни на Асоциацията на европейските автомобилостроители (ACEA).
 
Продажбите на нови пътнически автомобили в ЕС се повишиха през четвъртия месец на годината с 4,6% на годишна база (спрямо април 2013-а) след ръст с 10,6% през март, съобщава БНР.
 
За първите четири месеца на годината регистрацията на нови автомобили се повиши с 7,4% спрямо същия период на миналата година, до 4,336 милиона.
Въпреки че през април бяха регистрирани около 1,8923 млн. нови пътнически автомобили, това представляват третите най-слаби резултати за април, откакто ACEA започна да провежда своето проучване през 2003-та година.
 
Продажбите на нови автомобили в Испания през април регистрираха ръст от 28,7%, във Великобритания се повишиха с 8,2%, във Франция – с 5,8% и в Италия – с 1,9%. Регистрацията на нови автомобили в Германия (най-големият автомобилен пазар в Европа) обаче отчетоха спад от 3,6%.
 
Според проучването на ACEA продажбите на нови автомобили в България през април са регистрирали повишение от 13,9% на годишна база до 1632 броя след ръст от 37,6% през предходния месец на годината. Това отрежда на нашата страна престижното 10-о място сред всички страни – членки на ЕС.
 
За първите четири месеца на годината регистрацията на нови автомобили в България се е повишила с 25,2% до 6478 броя автомобили от 5173 броя през първите четири месеца на 2013-а година, показват данните на ACEA. По този показател България заема пето място сред всички 28 страни – членки на ЕС, като пред страната ни са само Португалия (повишение с 43,7%), Литва (27,7%), Ирландия (26,6%) и Полша (26%).
 
Източник: www.money.bg
Автомобилен транспорт

Новите електромобили Citroen за 6000 евро вече излязоха на пътя

Градският електрически автомобил Citroen Ami, представен от френската марка през февруари тази година, стана част от автопарка на услуга под наем. Самата кола е невероятно компактна. Размерите й са: дължина […]

Автомобилен транспорт

Българин надмина Tesla с електромобил, който вдига 500 км/ч и изминава 1000 км

Българин създаде нов уникално бърз спортен електрически автомобил, който вдига близо 500 километра в час и е с мощност от над 5000 конски сили. За сравнение един от най-продаваните електромобили […]

Автомобилен транспорт

Европа се нуждае от зарядни станции

ACEA: Европа няма достатъчно станции за зареждане, за да отговори на нарастващото търсене на електрически превозни средства. Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA) стигна до заключението, че инфраструктурата за зареждане […]