България е на 5-то място по автомобилни продажби в ЕС

Регистрацията на нови пътнически автомобили в Европейския съюз през април отбеляза повишение за осми пореден месец, показват данни на Асоциацията на европейските автомобилостроители (ACEA).
 
Продажбите на нови пътнически автомобили в ЕС се повишиха през четвъртия месец на годината с 4,6% на годишна база (спрямо април 2013-а) след ръст с 10,6% през март, съобщава БНР.
 
За първите четири месеца на годината регистрацията на нови автомобили се повиши с 7,4% спрямо същия период на миналата година, до 4,336 милиона.
Въпреки че през април бяха регистрирани около 1,8923 млн. нови пътнически автомобили, това представляват третите най-слаби резултати за април, откакто ACEA започна да провежда своето проучване през 2003-та година.
 
Продажбите на нови автомобили в Испания през април регистрираха ръст от 28,7%, във Великобритания се повишиха с 8,2%, във Франция – с 5,8% и в Италия – с 1,9%. Регистрацията на нови автомобили в Германия (най-големият автомобилен пазар в Европа) обаче отчетоха спад от 3,6%.
 
Според проучването на ACEA продажбите на нови автомобили в България през април са регистрирали повишение от 13,9% на годишна база до 1632 броя след ръст от 37,6% през предходния месец на годината. Това отрежда на нашата страна престижното 10-о място сред всички страни – членки на ЕС.
 
За първите четири месеца на годината регистрацията на нови автомобили в България се е повишила с 25,2% до 6478 броя автомобили от 5173 броя през първите четири месеца на 2013-а година, показват данните на ACEA. По този показател България заема пето място сред всички 28 страни – членки на ЕС, като пред страната ни са само Португалия (повишение с 43,7%), Литва (27,7%), Ирландия (26,6%) и Полша (26%).
 
Източник: www.money.bg
ЖП транспорт

РЖД започна превоз на ремаркета

17 ремаркета бяха натоварени на жп платформи и потеглиха от гара Нефтекамск до гара Усинск, като разстоянието между двете станции е 1828 км. Ремракетата се транспортират на специални вагони с дълги бази, собственост на […]

Автомобилен транспорт

Обходният път на Бургас ще струва по-скъпо от строежа на магистрала „Хемус“

Започна строителството на северния обходен път на Бургас, съобщи агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Трасето с дължина от 4.7 км и ще струва 57 млн. лв. с ДДС. Това означава, че […]

Въздушен транспорт

Христина Янкова ще е новият председател на борда на „Летище София“ ЕАД

Христина Янкова ще е бъдещият председател на Съвета на директорите на „Летище София“ ЕАД. Това е окончателното решение на Комисията за номиниране, която я класира на първо място в проведения […]