България: гръцка блокада, надпревара за Шенген и безплатни визи – коментари в световните медии

Чартърният въздушен превозвач „Азур еър“ получи разрешение от „Росавиация“ да изпълнява полети от международното летище в град Перм към България, предаде Turizm.ru.
По данни на „Росавиация“ от Перм към Бургас един път седмично ще се изпълнява полет. Превозвачът поиска пропуск от 27 март до 29 октомври, но „Росавиация“ се е съгласила на полети на „Азур еър“ от 14 май до 16 септември.
Гръцките фермери ще блокират основната магистрала Атина-Солун до 20 часа тази вечер и ще засилят блокадите си, предаде Greekreporter.
Профсъюзите в сектора на земеделието днес проведоха заседание и решиха да засилят стачните действия и да увеличат пътните блокади в Темпейската долина и в други части на Гърция.
Те отказват и да се срещнат с премиера Алексис Ципрас, който им предложи диалог по оспорваните от тях реформи.
Фермерите затвориха напълно граничния пункт „Кипи“ на турската граница. Шофьорите на товарни камиони, пътуващи към и от Турция, остават да чакат на граничния пункт, но ще бъдат снабдени с вода и храна до края на блокадата.
Блокирано бе и движението на пункта „Промахон“ на границата с България.
Българският курорт Банско е обявен за най-евтината ски дестинация в света през февруари тази година, предаде AOL. Едноседмична почивка за четиричленно семейство ще ви струва 2992 британски лири или по 748 лири на човек.
Банско се намира в югозападната част на България, в подножието на Пирин. Курортът се слави с едни от най-дългите писти в страната.
На противоположния край на скалата се нарежда курорта Вейл в Колорадо, който е обявен за най-скъпия курорт за семейства през този сезон. Почивка там струва около 9924 британски лири за четиричленно семейство в Колорадо – над три пъти повече от сумата, която ще платите за вашата седмица в Банско. Вейл е един от най-големите ски курорти в света.
Руските деца, идващи да почиват в България, ще получават виза безплатно, заяви министърът на туризма на страната Николина Ангелкова, цитирана от Интерфакс.
„Деца под 16-годишна възраст, които пристигат за организираната почивка или детски мероприятия в България, ще получават безплатни визи“, заяви министърът на съвместен брифинг с ръководителя на Федералната агенция по туризъм Олег Сафонов в София.
Тя изрази надежда, че тези мерки ще допринесат за развитието на детския туризъм. В допълнение, по думите на Ангелкова, нейното ведомство продължава съвместната работа с Министерството на външните работи на България, за да се разшири обхватът на преференциите по отношение на останалите руски туристи.
По данни на Федералната агенция по туризъм, България се нарежда на осмо място в класацията на най-популярните дестинации сред руските туристи.
Почти всички кандидати преминаха финиш линия и вече получиха наградата си под бурни аплодисменти, празникът бе отпразнуван както трябва, а шампанското се лееше щедро. На пистата обаче все още тичат двама състезатели. Запотени, останали без дъх, може би и малко разочаровани, те продължават бега си към шенгенския Елдорадо. Да, от време навреме Румъния и България получават по едно потупване по рамото заради усилията си. Нищо обаче не се променя. Въпреки целия адреналин от борбата с корупцията, законовите реформи и дипломатическите срещи двете страни скоро няма да успеят да пристъпят в шенгенското пространство, коментира белгийският вестник La Libre.
Дори се пораждат опасения, че последните двама състезатели ще пристигнат твърде късно, когато празнуващите вече са напуснали залата и са останали само празните бутилки. През последните месеци веселбата съвсем не е на дневен ред в царството на свободното движение. Чуват се кавги и обвинения, някои залитат, създават се кланове, а други се надяват, че все някой ще изгони тази проклета Гърция, която е обвинена, че разваля празника.
На фона на целия този хаос румънският премиер Дачиан Чолош подчерта, че страната му държи „да се присъедини към един функциониращ Шенген“. Хитро! България и Румъния не са големи ентусиасти да приемат мигранти. „Както обществото, така и политиците в Румъния са враждебни към бежанците. Изразяването на крайни възгледи е вече нещо обичайно за езика на политиците“, казва политологът Кристиян Първулеску.
Същото е и в България, която многократно бе критикувана за насилие над бежанци. При тези обстоятелства да не си част от Шенген изглежда като предимство. „Бежанците се опитват да заобиколят Румъния и България точно защото двете страни са трудни за преминаване, а и от техните територии е трудно да се премине в други европейски страни“, казва още политологът.

Източник : www.focus-news.net

Автомобилен транспорт

Директорът на Волво: Сделката за въглеродните емисии в транспорта е ключова за реорганизацията на автомобилното производство

април 9, 2024

“Изпълнението на схемата за ценообразуване на въглеродните емисии на ЕС за пътния транспорт е от съществено значение за разработването…