България и Грузия са решени да реализират потенциала си като транспортни и енергийни коридори между Европа и Азия

България и Грузия са решени да задълбочат партньорството си в икономиката и енергетиката, като реализират потенциала си на транспортни и енергийни коридори между Европа и Азия. Това е общата позиция на президента Росен Плевнелиев и на премиера на Грузия Гиорги Квирикашвили, които разговаряха в Мюнхен, в рамките на 52-ата Мюнхенска конференция по въпросите на сигурността.

„Черно море трябва да бъде зона на свободна търговия и сътрудничество и България и Грузия могат да играят важна роля за засилване на транспортния потенциал на Черноморския регион. Чрез модернизацията на фериботните линии от Бургас и Варна до Батуми и Поти ще изградим конкурентоспособна транспортна инфраструктура“, подчерта българският държавен глава.

Грузинският премиер прояви интерес към опита на България в изграждането на транспортна инфраструктура и реформата във водния сектор, и подчерта, че е впечатлен от постигнатия от България напредък в тези сфери през последните години. Президентът Плевнелиев сподели добри практики и изрази готовността на страната ни да осигури експертна подкрепа на Грузия.

Росен Плевнелиев изрази подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Грузия, както и за европейската и евроатлантическата перспектива на страната. Той потвърди и позицията ни за отпадане на визовия режим за грузинските граждани.

 

Източник : www.bnr.bg

ЖП транспорт

Господин министър, къде сте?

През последните дни станаха известни за гражданското общество редица крупни сделки в българските железници, като модернизация на пътнически вагони в Дряново за 27 млн. лв. без обществена поръчка, 26,5 млн. […]

Автомобилен транспорт

Уволненият шеф на ”Автомагистрали” отказва да напусне поста си

Нямаме никакво намерение да напуснем постовете си в управителния съвет на ”Автомагистрали” ЕАД. Това заяви пред ”24 часа”, една от близките медии на ГЕРБ, изпълнителният директор на държавното дружество инж. […]