България и Иран договарят нов транспортен коридор

България и Иран имат готовност за съвместна работа по развитието на нов транспортен коридор Черно море – Персийски залив. Той ще тръгва от България и ще преминава през Армения, Азербайджан и Грузия до Иран.

Тази позиция е била изразена по време на 18-ата сесия на Смесената междуправителствена българо-иранска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, която се провежда в Техеран от 6 до 9 март 2016 г. Ръководител на българската делегация на форума е министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, съобщиха от ведомството му.

На среща с иранския министър на пътищата и градоустройството Аббас Ахунди, министър Московски е заявил, че коридорът ще създаде възможности за ефективни и надеждни товарни превози между държавите от Близкия Изток и Централна и Източна Европа. Проектът ще допринесе за оползотворяване на нарастващия търговски потенциал в двата региона и обслужване на транзитния трафик от и за Далечния Изток.

Въпросът е бил поставен и по време на разговора на Московски с министъра на индустрията, минното дело и търговията Мохамед Реза Нетматдзадех. Двамата министри са изразили общата си позиция, че България може да бъде врата за Иран към Европа, а Иран – врата за България към Персийския залив и Азия.

Сред темите на срещата е било и отварянето на банковите системи, както и възможността двете държави да гарантират търговския стокообмен чрез различни платежни инструменти.

Договорено е било и обмен на делегации между Минно-геоложкия университет в България и ирански висши училища.

Иранският министър на индустрията се е обърнал с молба към Московски за съдействие Иран да стане член на Световната търговска организация и е получил уверение за подкрепа.

България и Иран имат добри политически отношения, сега е време да бъдат развити и икономическите връзки, е казал в заключение Московски.

Източник : www.mediapool.bg

Автомобилен транспорт

Петър Мутафчиев, председател на ФБТИ: Лошите парламентарни практики на управляващите доведоха до напрежението в сектора на пътническите превози

Господин Мутафчиев, каква е причината за напрежението при автобусните превозвачи, заради което от утре се очакват протестни действия? Причината е ясна, неизпълнени ангажименти от страна на управляващите да предприемат действия […]

ЖП транспорт

През Закона за ЖП транспорта МС бетонира нови тлъсти бонуси: Мая

на Министерския съвет, главните и административните секретари в изпълнителната власт, постоянният секретар на Министерството на външните работи и постоянният секретар на отбраната; ръководителите на бюджетни организации или други длъжностни лица. […]

Въздушен транспорт

Летете пеша, бе!

Малко преди концесията „Летище София“ вдигна драстично таксите за догодина. Ryanair ще преразгледа полетите си от София като маршрути и честотa Темата накратко Малко преди концесията „Летище София“ вдигна драстично […]