България и Иран договарят нов транспортен коридор

България и Иран имат готовност за съвместна работа по развитието на нов транспортен коридор Черно море – Персийски залив. Той ще тръгва от България и ще преминава през Армения, Азербайджан и Грузия до Иран.

Тази позиция е била изразена по време на 18-ата сесия на Смесената междуправителствена българо-иранска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, която се провежда в Техеран от 6 до 9 март 2016 г. Ръководител на българската делегация на форума е министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, съобщиха от ведомството му.

На среща с иранския министър на пътищата и градоустройството Аббас Ахунди, министър Московски е заявил, че коридорът ще създаде възможности за ефективни и надеждни товарни превози между държавите от Близкия Изток и Централна и Източна Европа. Проектът ще допринесе за оползотворяване на нарастващия търговски потенциал в двата региона и обслужване на транзитния трафик от и за Далечния Изток.

Въпросът е бил поставен и по време на разговора на Московски с министъра на индустрията, минното дело и търговията Мохамед Реза Нетматдзадех. Двамата министри са изразили общата си позиция, че България може да бъде врата за Иран към Европа, а Иран – врата за България към Персийския залив и Азия.

Сред темите на срещата е било и отварянето на банковите системи, както и възможността двете държави да гарантират търговския стокообмен чрез различни платежни инструменти.

Договорено е било и обмен на делегации между Минно-геоложкия университет в България и ирански висши училища.

Иранският министър на индустрията се е обърнал с молба към Московски за съдействие Иран да стане член на Световната търговска организация и е получил уверение за подкрепа.

България и Иран имат добри политически отношения, сега е време да бъдат развити и икономическите връзки, е казал в заключение Московски.

Източник : www.mediapool.bg

Симеон Ананиев
ЖП транспорт

Проф. Симеон Ананиев: От 30 години нищо не се прави за безопасността в жп транспорта

декември 1, 2022

Вчера отново имаше инцидент с влак. Той се блъсна в паднала скала по пътя София –Бургас, между Клисура и Христо Даново. Един от вагоните и локомотивът дерайлираха. Професор Симеон Ананиев, […]

ЖП транспорт

НКЖИ: Дъждът е причина за катастрофата на влака София – Бургас

декември 1, 2022

Дъждовното време е причинило свличането на земна маса, след което скала падна върху железопътната линия София – Бургас. Това заяви за „Хоризонт“ главният ревизор от „Национална компания железопътна инфраструктура“ Кирил […]

Автомобилен транспорт

Кабинетът засекрети тол системата като обект от национална сигурност

декември 1, 2022

С постановление на Министерския съвет Национално тол управление, което е част от структурата на Агенция „Пътна инфраструктура“, е определено за стратегически обект от значение за националната сигурност. Целта е обезпечаване […]