България и още 3 страни обмислят железопътен товарен коридор

 

Транспортните министри на България, Словения, Хърватия и Австрия имат намерение да създадат железопътен товарен коридор – "алпийско-западнобалкански", с който се цели подобряване свързаността и търговския стокообмен със страните от Западните Балкани.

Това съобщиха от Министерството на транспорта, след като Ивайло Московски и колегите му подписали писмо за намерение за създаването на коридора.

Това е станало в рамките на неформалната среща на министрите на транспорта на Европейския съюз и в заседанието на Съвета на Европейския съюз по транспорт, телекомуникации и енергетика (формат "Транспорт"), които се проведоха на 7 и 8 октомври в Люксембург.

По време на заседанието министрите одобрили Декларация за използването на велосипеди като щадящ околната среда вид транспорт. За министрите е била осигурена възможност да пътуват с различни видове велосипеди: класически градски велосипеди, електровелосипеди, товарни велосипеди и дори рикши.

Министрите на транспорта проведоха дебат по междинния преглед на Бялата книга за транспорта. Документът представлява дългосрочна стратегия за изграждане на устойчива транспортна система на Европейския съюз до 2050 г.

Работният обяд за министрите в рамките на съвета ТТЕ беше посветен на темата "Сигурност в железопътния транспорт". Комисията представи конкретни предложения за оперативни мерки, отбелязани в Съвместна декларация на министрите, с фокус трансграничното сътрудничество в борбата с тероризма и безопасността на железопътния транспорт.

Източник: http://www.dnevnik.bg, 08.10.2015г.

Градски транспорт

В Младост 4 си паркират под прозорците, пазят си място със стари гуми

Паркирането в столичния район „Младост“ е толкова проблемно, колокото и в останалите райони на София. Там обаче са си въвели вътрешни правила. Паркомястото се запазва със стара гума. За нередностите […]

Воден транспорт

Оборудваме речните и морски пристанища със съоръжения срещу експлоатационни и аварийни замърсявания

Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ (ДППИ) е в процес на доставка на съоръжения за приемане на отпадъци – резултат от корабоплавателната дейност, както и на високоспециализирани съоръжения за превенция и реагиране […]

ЖП транспорт

Интермодалната логистика Изток-Запад ще увеличи железопътните превози между Азия и Европа

Интермодалната логистика изток-Запад, разработчикът на Източно-Западната порта (EWG) и казахската EuroTransit Group подписаха споразумение за увеличаване на железопътния товарен трафик между Азия и Европа и за да се направи възможен […]