България се интересува от полския железопътен опит

PKP Polskie Linie Kolejowe SA ще укрепва сътрудничеството с българския управител на железопътна инфраструктура – НКЖИ, съобщи полският сайт „Рапорт колежови“. По време на срещата бяха договорени следващите стъпки по отношение на обмяната на опит и добри практики. Чуждестранните гости посетиха и строителната площадка на гара Варшава Заходня.

На разговорите присъстваха Божидар Костадинов, заместник-министър на транспорта и съобщенията на България, Златин Крумов, генерален директор на НКЖИ и Иренеуш Мерхел, председател на Управителния съвет на PKP Polskie Linie Kolejowe SA. Бяха определени области на сътрудничество и беше решено да бъде извършен обмен на опит.

Важна част от срещата беше техническото посещение на строителната площадка на гара Варшава Заходня, което даде възможност за представяне на изпълнението на инвестиционни проекти. Българската делегация се интересуваше от информация за извършване на инвестиции в такъв мащаб и по-специално принципите на т.нар поетапност на проекти поради проекта за реконструкция на столичния възел, който изпълнява.

Интересът на българската страна към развитието на сътрудничеството с PKP Polskie Linie Kolejowe SA, бенефициент на най-голямо количество средства от ЕС за реализиране на инвестиционни проекти, доказва привлекателността на PLK като партньор в тази област.

Трако, изложение на локомотиви и вагони
ЖП транспорт

Trako отвори врати за посетители в Гданск

септември 23, 2023

Trako привлича стотици изложители и десетки хиляди посетители. Толкова голям интерес към събитието със сигурност се дължи на актуалните тенд…

Въздушен транспорт

Хеликоптер изчезна край Гърмен

септември 22, 2023

Хеликоптер е паднал край село Гърмен, което се намира в близост до град Гоце Делчев, съобщи БГНЕС. За момента няма информация за пострадали …