Българска компания стартира интермодален транспорт между балканите и Република Турция

Българска компания е инициатор на трансгранично сътрудничество между редица балкански държави – в т.ч. България, Сърбия, Македония, Албания, Черна Гора, Босна и Херцеговина, Хърватска и Турция. Целта е организирането на регулярни, бързи товарен влак между посочените държави, който да допринесе за развитието на комбинираният транспорт в региона. Първите курсове са вече налице, като съпоставката цена/транзитно време показва изключителен потенциал. Посредством близки и открити партньорски отношения между компаниите , ангажирани в организацията и изпълнението, във всяка една държава, се постига бързина, надеждност и устойчивост на транспортните решения, кореспондиращи с дългосрочните цели на ЕС и т.н. „Зелена сделка“.

Текущата икономическа обстановка предполага засилен товарен трафик от Република Турция, с оглед на намаляващата стойността си турска лира към евро. Последните месеци показват тенденциозно забавяне и недостатъчен капацитет на основният за България и ЕС ГКПП-Капитан Андреево-Капъкуле, като отежняващо обстоятелство се оказа и новата система за резервации в Република Турция, която допълнително забави трафикът. Към днешна дата средното време за престой на тежкотоварен автомобил при изход от Р.Турция е в рамките на 48 часа. Косвен резултат от това, освен преките загуби във време, е и допълнителната умора и напрежение у международните шофьори, което създава предпоставки за ПТП на територията на Р.България, в желанието си да наваксат изгубеното време след преминаване на границата.

От друга страна – поевтиняването на лирата води до неконкурентно способност на производителите от ЕС да реализират своите продажби не територията на Р.Турция. Допълнителен фактор са и вече липсващите двустранни разрешителни за тежкотоварен автомобилен транспорт между България и Турция.

Освен преки ползи – изразяващи се в устойчивост, безопасност, целесъобразност и сравнително по-ниска себестойност – комбинираните транспортни решения и в частност – интермодалният транспорт , създават и косвени предпоставки за компаниите в страните участнички в проекта да реализират своята продукция при по-конкурентни , прозрачни и  прогнозируеми в дългосрочен план условия  на нови пазари, което  в  контекста на  текущата несигурна икономическа и социална обстановка – обосновава нови възможности за месните търговци и транспортни компании да реализират своите продукти и услуги.

Плановете на участниците в проекта са съсредоточени в разрастване и развитие на интелигентни логистични решения и през идната 2021г. В дългосрочен план са необходими освен воля в частният сектор , така и на правителствени нива, под формата на инвестиции в инфраструктура, стимулиране на бизнеса, под формата на справедливи инфраструктурни такси, по примера не страни като Германия и Австрия.

Автор: Transportal

автобус с деца катастрофира
Автомобилен транспорт

Автобус с деца катастрофира до Търговище

юни 14, 2024

Автобус с деца е катастрофирал близо до Търговище. Няма пострадали деца при инцидента. Катастрофата е станала малко след 12:00 ч., като автобу…

Влак на бдж
ЖП транспорт

Пътнически влак дерайлира

юни 11, 2024

Затруднено е движението на влаковете, които преминават през Подбалканската железопътна линия поради излизане от релсите на локомотив и дв…