Български чиновник от министерство на транспорта кандидатства за Гинес след четири уволнения – получава заплата 6 години, без да стъпва на работа

Българският държавен служител Петър Илиев кандидатства за книгата с рекордите на Гинес, след като е уволняван 4 пъти и връщан на работа 3 пъти досега. Чака и четвъртото си възстановяване от съда, съобщава бТВ.

Илиев получава заплата, без да е стъпвал на работното си място повече от 6 години. Той е инженер по телекомуникационна техника. Бил е директор в Държавна агенция информационни технологии и съобщения към Министерството на транспорта и съобщенията.

„Четири пъти съм уволняван, три пъти съм възстановяван. Сега пак ще заведа дело и съответно пак ще ме възстановят. Малко преди да се пенсионирам като държавен служител, без да съм работил, ще подам документи в Гинес”, разказва Илиев.
По думите му държавата е загубила над 30 хил. лв. от неговия казус.

Историята

В края на 2009 г. между Петър Илиев възниква конфликт между него и изпълнителния директор на агенцията Красимир Симонски. В последствие бил уволнен за конфликт на интереси. Инженерът атакува уволнението в съда. След като на две инстанции печели делото, бил възстановен на работа и същия ден – съкратен, с мотива, че е сменено името на неговата дирекция. Илиев обжалва и съкращението си в съда – пак е върнат на работа и пак съкратен.

През всички тези години държавата плаща обезщетение и разходи за съдебни разноски след всяко връщане на работа на Илиев. И така 6 години и 4 уволнения.

Сега пак ще заведа дело и съответно пак ще ме възстановят, но въпросът е защо се харчат безсмислено държавни средства и кой носи отговорност за това, коментира Илиев.

Другата страна

Директорът на агенцията Красимир Симонски отговоря писмено на казуса, като заявява за бТВ, че категорично няма нищо лично към Илиев, а случая определя като „юридически". Според ресорния зам.-министър Валери Борисов причините за уволнението са констатирани нарушения на Петър Илиев.

Само за казуса на чиновника Петър Илиев по доклади, разследвания и експертизи са работили поне 50 чиновници и 10 институции, сред които министерство, съд, прокуратура, инспекторати, ДАНС и множество адвокати. Общите разходи по казуса трудно могат да се изчислят, но са поне няколко десетки хиляди лева.

Източник : www.trud.bg

волга
Автомобилен транспорт

Автомобилът “Волга” възкръсна (СНИМКИ)

май 21, 2024

Русия се насочва към местното производство на автомобили, след като ембаргото ограничи сериозно вноса и присъствието на чуждестранни авто…