Български стартъп създаде умна система за плащане в градския транспорт в ЕС

Ново мобилно приложение, което ще позволи на хората, ползващи градски транспорт, да плащат за тази услуга посредством мобилните си телефони, разработи българската стартъп компания Tickey.

„Целта е спестяването на време от редене на опашки, необходимостта от кеш в наличност в конкретния момент и зареждане на картите за обществения транспорт всеки месец на гише, разкри Антон Сотиров, специалист онлайн плащания в компанията Tickey, по време на конференцията Security In Digital Payments в София. – Идеята е телефонът да се превърне и в навигатор на потребителя, показвайки му кой автобус да използва и по кое време ще пристигна той на конкретната спирка.“

Приложението включва възможности за рейтинг и даването на обратна връзка, а като цяло проектът цели изграждането на интелигентна система за пътуване и профил на пътника.

„Искаме самото плащане да е възможно най-удобно“, посочи Сотиров.

Той обясни, че идеята е приложението да работи в Европейския съюз, като в момента се водят преговори с няколко европейски градове, както и с няколко български града.

Плащане за билета става с един клик на телефона, като единственото, което е необходимо, е предварително еднократно въвеждане на данн за потребителя и банковата му карта по подобие на начина, по който работят Uber и Airbnb.

“Целта е да се извършват малки по себестойност, но много на брой трансакции и изграждането на единна система за плащания в Европейския съюз“, коментира Сотиров. Самата връзка ще е защитена, така че на устройството да не се пазят уязвими данни. Контрольорът пък ще прави визуална проверка на билета, който ще разполага с различни знаци, фигуриращи и на хартиените билети. Те ще показват и времето на купуване на билета. Предвидени са и знаци, защитаващи от фалшификации.

Компанията вече е започнала свой пилотен проект във Великобритания, където услугата е достъпна за пътуващите с фериботи FallRiver в Корнуол.

Идеята е те да могат бързо да купуват билети през мобилните си устройства посредством един клик.

Екипът на Tickey е от десет души, компанията е финансирана от акселератора Eleven, но има и други частни инвестиции.

 

Източник : www.BIG5.BG

Симеон Ананиев
ЖП транспорт

Проф. Симеон Ананиев: От 30 години нищо не се прави за безопасността в жп транспорта

декември 1, 2022

Вчера отново имаше инцидент с влак. Той се блъсна в паднала скала по пътя София –Бургас, между Клисура и Христо Даново. Един от вагоните и локомотивът дерайлираха. Професор Симеон Ананиев, […]

ЖП транспорт

НКЖИ: Дъждът е причина за катастрофата на влака София – Бургас

декември 1, 2022

Дъждовното време е причинило свличането на земна маса, след което скала падна върху железопътната линия София – Бургас. Това заяви за „Хоризонт“ главният ревизор от „Национална компания железопътна инфраструктура“ Кирил […]

Автомобилен транспорт

Кабинетът засекрети тол системата като обект от национална сигурност

декември 1, 2022

С постановление на Министерския съвет Национално тол управление, което е част от структурата на Агенция „Пътна инфраструктура“, е определено за стратегически обект от значение за националната сигурност. Целта е обезпечаване […]