Батмобил – Руски трамвай на бъдещето изпреварва конкуренцията

„Уралвагонзавод“ показа новото си творение – трамвай с името „Раша Уан“, или просто R1, който има много преимущества, пише германският Die Welt, цитиран от fbr.bg.

„Русия е именно тази страна, която в течение на много години целенасочено разчита на тази форма на обществен транспорт – трамвая. Санкт Петербург и Москва, наред с Мелбърн и Берлин, могат да се похвалят с най-дългите трамвайни линии в света“, допълва изданието.

 „Уралвагонзавод“, който се занимава с производството на трамвая „Раша Уан“ (R1) го нарича „първия в света трамвай от бизнес-клас“. Със своя външен вид той напомня на „батмобила“ от знаменития холивудски филм. „Руснаците строят супертрамвай на бъдещето, трамвай-мечта, който ще създаде тенденция по целия свят“, коментира ситуацията авторът на статията. Качествените материали, от които е изработен, невъобразимия за обществения транспорт комфорт и футуристичния външен вид му придават неустоим чар.

R1 ще бъде пуснат в масово производство през 2016 година, а Екатеринбург ще стане първия град, в който ще бъде изпробван, След това ще последват Омск и Москва. Стойността на R1 се оценява на един милион евро, което е два пъти по-евтино от аналогичната продукция на европейските компании. Дизайнерът Алексей Маслов е убеден, че руския трамвай ще се хареса на чуждестранните купувачи. По негови думи, той отлично ще пасне на улиците на Дубай, Абу Даби и австралийския Мелбърн.

Източник: Cross.bg