БДЖ местят товарните превози от Горна Оряховица във Варна

Ръководството на държавната компания БДЖ ще прави сериозни размествания в дъщерната си компания за товарни превози. Планира се съществуващото в момента поделение за товарни превози в Горна Оряховица да бъде преместено във Варна. Новото подразделение също така ще отговаря и за района на Бургас, който досега бе „под шапката” на поделението в Пловдив. С тези промени БДЖ – Товарни превози ще търси по-сериозно присъствие на морските пристанища, които в момента се явяват основни генератори на товаропотоци за железопътния транспорт.

Иронично е, че едно от първите решения на сегашното ръководство на компанията, която я пое с кратко прекъсване през 2009 г. бе да закрие поделенията за товарни превози в гарите Варна и Бургас. Това стана въпреки анализа на наетия за целта консултант “ATKearney”, който препоръча поне поделението във Варна да бъде запазено.

Не е ясно дали решението не е твърде закъсняло, тъй като един от основните източници на товари и приходи от пристанищата – Фериботният комплекс във Варна, който досега се оперира от „БДЖ – Товарни превози” е в процес на прехвърляне на собствеността към държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура”.

Друг основен проблем е окомплектоването на новото поделение с персонал, тъй като няма достатъчно кандидати във Варна заради ниските заплати в системата. Това е и една от причините синдикатите да са против предлаганите от ръководството промени, като техни представители вече са се срещали с отговорните фактори в транспортното министерство.