БДЖ плаща 2 млн. за наем на локомотиви и вагони

През 2019 година БДЖ са готови да отделят 2 млн. лв. от бюджета си за наем на подвижен състав и преговарят с български и чуждестранни компании, съобщи ръководството на холдинга на пресконференция.

В момента заради остарялата техника превозвачът отменя около два – три влака на ден заради недостиг на локомотиви и вагони, заяви Гигори Григоров, член на Съвета на директорите на “Холдинг БДЖ” ЕАД.

За миналата година БДЖ отчита закъснение от 430 хил. минути и са отменени 717 композиции при налични 560 влака, което означава 70 – 80% изпълнение на графика.

Ние сме в недостиг, заяви за наемането на подвижен състав Никола Василев, изпълнителен директор на Холдинг БДЖ.

Той обясни, че процедурите за ремонт при възлагане на външни подизпълнители отнемат между 6 месеца и година.

“Единственият вариант да изпълним графика е да наемем допълнителен подвижен състав в помощ на това, което разполагаме в момента”, обясни той.

Наетите локомотиви ще попълнят недостига и ще заместят машините, които отиват на ремонт.

Ръководството на превозвача обяви, че до 4 – 5 месеца предстои да стартира процедура за наемане на около 20 локомотива и около 50 вагона, като развитието й ще зависи от желаещите да участват и евентуално обжалване. БДЖ търси и мотриси под наем, но налични ще има най-рано след средата на следващата година.

Без допълнителен ресурс няма как да изпълним графика, заяви Василев.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/business/2019/01/15/bdj-plashta-2-mln-za-naem-na-lokomotivi-i-vagoni.399262?fbclid=IwAR3s9VxwR6-4iwfyKvv-VJ5kzVDSVuf7u2-HmzO91r0RmKgPgoDe2-4h01c