БДЖ получава десет нови електрически локомотива

Пътнически локомотив Смартрон
Локомотив "Смартрон"

Днес в Министерството на транспорта и съобщенията бе официално подписан ключов договор за доставката на десет нови електрически локомотиви от последно поколение за нуждите на „БДЖ – Пътнически превози“. Присъстваха министър Георги Гвоздейков, високопоставени представители на националния железопътен оператор, както и представители от компанията-изпълнител ДЗДД „Сименс Трон“.

Тези нови локомотиви, от серията „Смартрон“, са част от стратегията за модернизация на железопътния транспорт в страната. Министър Гвоздейков подчерта амбицията за актуализация на сектора и отбеляза, че вече е финализиран и договор за поддръжка на съществуващите по-стари локомотиви, с изтичащ гаранционен срок през 2024 година.

„Стремим се към изравняване на стандартите в железопътния транспорт с тези в развитите страни и сме уверени в положителния ефект от тези инвестиции,“ заяви министърът, цитиран от БТА.

Освен акцентът върху модернизацията, Гвоздейков изрази надежди за значително подобрение на времето за пътуване между София и Бургас – до около три часа и половина, при успешното завършване на всички планирани надграждания на инфраструктурата до 2027 година. Той също така потвърди, че в момента само един частен железопътен оператор има лиценз за превоз на пътници, но изрази готовност за подкрепа на развитието на сектора.

Калин Иванов, един от управителите на “Сименс Мобилити” в България, подчерта ангажимента на компанията за подкрепа на развитието на железопътния сектор в страната и изрази готовност за участие в бъдещи проекти.