БДЖ пуска ретро парен влак за 1 юни до Банкя

"Холдинг БДЖ" ЕАД ще предостави в неделя възможност за пътуване с парен локомотив на всички свои клиенти и техните деца, които проявяват интерес към ретро подвижния състав, съобщиха от пресцентъра на компанията. Инициативата е организирана по случай Международния ден на детето 1 юни.
 
Парният локомотив от серията 01.23 ще бъде включен към композициите на два влака, които ще се движат между София и Банкя. Влакът от София за Банкя ще тръгне от Централна гара София в 13:30 часа. В обратното направление композицията с ретро локомотива ще замине от гара Банкя в 15:00 часа.
 
Влаковете ще бъдат със задължителна резервация и ще пътуват в състав от пет второкласни пътнически вагона.
 
Цените на билетите за атракционните влакове между София и Банкя за всички пътници над 14-годишна възраст ще бъдат 5.00 лв. за пътуване в едната посока (с включено запазено място), като същата цена (5.00 лв.) ще важи и за пътуване в двете посоки (с включени запазени места).
 
Децата до 7-годишна възраст ще пътуват в ретро композициите безплатно. В случай на проявено желание от страна на техните придружители на най-малките пътници ще бъде издавано запазено място, чиято стойност ще е 1 лв.
 
Децата от 7 до 14 навършени години също ще пътуват безплатно, като за тяхното пътуване е необходимо единствено закупуването на запазено място на цена от 1.00 лв. Възрастта на децата ще се удостоверява с акт за раждане или копие от него, както и с железопътни карти "Дете" и "Учащ". Националният железопътен превозвач напомня, че децата на възраст до 10 години задължително пътуват с придружител.
 
Пътуването с атракционните влакове ще бъде безплатно и за служители от системата на железниците и членове на техните семейства (притежаващи билети за безплатно пътуване); служители, пенсионирани в системата на железниците; клиенти, притежаващи удостоверение за инвалидност с трайно намалена трудоспособност; ветерани от войната, носители на орден "За храброст", както и многодетни майки (имащи право на билети за безплатно пътуване). Тези клиенти ще трябва да заплатят единствено цената на запазеното място за своето пътуване, чиято стойност е 1 лв.
 
Предварителната продажба и резервацията на запазени места за пътуване с атракционните влакове започва от днес (27 май). Билети могат да бъдат купени от билетните каси на Централна гара София и гара Банкя, както и от железопътните бюра в София, намиращи се в Центъра за комплексно транспортно обслужване на населението (ЦКТОН) в НДК и на ул. "Гурко" №5.
 
Източник: Дневник