Белгийският транспортен министър подаде оставка заради доклад за сигурността на летищата

Белгийският министър на транспорта е подала оставка и тя е била приета от премиера Шарл Мишел, съобщи общественият оператор RTBF. Причината за решението на Жаклин Галан са твърдения, че тя е скрила от правителството информация от разсекретен тази седмица доклад на Европейската комисия (ЕК) от миналата година за сигурността на белгийските летища, включително иза това в Брюксел, което стана обект на терористичен акт миналия месец.

По-рано Мишел защити министър Галан, която е от собствената му партия, с думите, че докладът не е стигнал до нея.

До момента правителството не е коментирало информацията. След малко трябва да започне пресконференция по темата. RTBF цитира депутат от цеинтристката партия на премиера, според когото късно вчера са се появили документи, които доказват, че Галан и подчинените й са знаели за доклада на ЕК.

Комисията вчера поясни, че документът разглежда сигурността на аерогарите в т. нар. стерилни зони – след регистрацията и проверките за сигурност на пътниците, съобщава БТА. Проверките, по които е изготвен докладът, са обхванали зоните на терминалите, разположени непосредствено преди пероните. Целта е била да се установи доколко в тези зони могат да бъдат внесени опасни за здравето и сигурността на пътниците вещества и предмети.

Досега извинението на белгийските власти, чене са взели мерки по доклада, е оправдавано с това, че не са били официално запознати с него. Тези данни биват оповестени по-малко от месец след атентата на летището в Брюксел, извършен преди стерилните зони. Същевременно на столичната аерогара досега бяха уволнени няколко служители с достъп до пилотските кабини на самолетите, за които съществуват обосновани предположения за радикализация и симпатии към терористите от "Ислямска държава".

По-рано Галан бе обвинена в нарушаване на правилата за възлагане на обществени поръчки заради договор за половин милион евро с адвокатска кантора. Твърди се, че договорът бил сключен извън необходимата процедура и преди официалната първоначална дата на неговото действие.

През март, дни след атентатите в Брюксел, оставки подадоха също министрите на вътрешните работи и на правосъдието. Премиерът Шарл Мишел тогава отказа да приеме оставките и запази министрите в правителството.

Тази седмица оставка се наложи да подаде и регионалният министър по образованието и културата Жоел Милке. Тя ще бъде съдена по съмнения, че като федерален министър назначила в кабинета си служители, които да работят за предизборната й кампания. Срещу Милке не е произнасяна присъда дори на първа инстанция.

На 22 март двама атентатори самоубийци се взривиха на летище "Завентем" Брюксел, а малко след това още един извърши атентат на метростанция "Малбек". Загинаха 32 души.

Източник : www.dnevnik.bg

ЖП транспорт

Журналист от „Гардиън“ се качи в нощния влак Истанбул-София и остана без думи

ноември 27, 2022

Нощният влак от Истанбул до София е сред номинираните за „Най-добро пътешествие“ за 2023 г. в класацията на платформата за пътуване Lonely Planet. Нощната линия беше подновена през април тази […]

Автомобилен транспорт

Учени: Проектът за удълбочаване на Варненското езеро застрашава сериозно Аспаруховия мост

ноември 26, 2022

Проектът за удълбочаване на Варненското езеро е изготвен без да се обследва влиянието върху Аспаруховия мост и застрашава сериозно неговата цялост, алармираха учени по време на презентация пред студенти и […]

ЖП транспорт

Проф. Симеон Ананиев: Интегриран билет за БДЖ е като от феодален строй да преминем в капитализъм

ноември 26, 2022

Националната компания „Железопътна инфраструктура“ не успява да усвоява средствата не само от европейски програми, но дори и от капиталовите трансфери от държавата, като причини за това са желанието да се […]