Бензинът в България от най-евтините в Европа

Цената на бензина в България в момента се движи около 2.16 лв. Това отрежда на страната ни пето място в Европейския съюз според това колко плащат за А95 гражданите на различните държави в общността. По-евтино бензинът се продава в трите прибалтийски републики, както и в Полша. Тя е и държавата с най-ниска цена в ЕС – литърът се продава средно по 2.06 лв., сочи справка в европейския енергиен портал www.energy.eu. 
 
В Естония горивото е малко по-скъпо – 2.09 лв. Цената в Латвия в момента е 2.13 лв., а в съседната й Литва – с 2 стотинки повече. България обаче държи лидерството за най-евтин бензин сред съседните си страни членки на ЕС. В Румъния литър А95 струва 2.48 лв., а в Гърция върви по 2.85 лв. Южната ни съседка е и сред лидерите по скъп бензин в Евросъюза. Най-висока цена пък се наблюдава в Италия, където горивото достига 3.19 лв., пише Econ.
 
България е и сред страните със сравнително евтин дизел. В момента литър по бензиностанциите у нас върви по около 2.29 лв., което означава, че само в 7 държави членки това гориво се продава срещу по-малко пари. Тук обаче прави впечатление, че освен Литва, Латвия, Естония и Полша, по-изгодна цена има още в Словакия, Австрия и Люксембург. Най-евтиният дизел в ЕС се продава в Литва – 1.98 лв. Малко по-скъпо – по 2.10 лв., върви горивото в Полша и Люксембург.
 
С 1 стотинка по-висока е цената в Латвия. В Естония литърът струва 2.18 лв., а с една стъпка по-нагоре в класацията в Австрия, където дизелът се продава по 2.19 лв. От всички държави с по-ниска цена от тази в България, най-скъпо дизелът върви в Словакия, където се продава за 2.24 лв. При съседните ни Румъния и Гърция отново се наблюдава по-висока цена от тази у нас. В северната ни съседка тя е 2.44 лв., а в южната – 2.39 лв. В целия ЕС пък най-скъпо горивото се купува във Великобритания, където шофьорите плащат по 3.24 лв. за всеки зареден литър.
Източник: Econ.bg