Безплатен интернет във варненските автобуси

Пътниците в автобусите на общинската фирма "Градски транспорт" във Варна ще могат да ползват безплатен интернет и да проверяват графика на пристигащите автобусите в сайта www.varnatraffic.com. Той е достъпен от всички мобилни устройства, съобщава пресслужбата на общинската администрация в града.
 
На страницата в интернет са публикувани данни и за останалите оператори, обслужващи транспортната мрежа на града.
 
В 120-те автобуса, обслужващи линиите на градския транспорт във Варна поетапно ще бъдат монтирани таблети, които работят в 3G мрежата на телекомуникационния оператор Vivacom. Чрез тях ще се поддържа връзка между автобусите и диспечерската централа. Това  позволява – посредством технологията NFC, всеки от шофьорите да има собствена идентификационна карта, чрез която да се следи персонално изпълнението на разписанията по зададения маршрут. Таблетите и рутерите се предоставят безплатно от оператора. Община Варна се ангажира само с  месечен абонамент от 1300 лв. за ползване на всичките 120 сим карти, обясни Портних.
 
Вторият етап на проекта предвижда на спирките на автобусите от градския транспорт във Варна да има безплатен интернет и електронни информационни табла, отчитащи след колко време пристига всеки от автобусите. Подобна система вече работи в София.
 
"Реализирахме този проект, защото дава много добри възможности за контрол – от една страна, а от друга – помага на водачите на автобусите да спазват графика, каза Иван Портних. Системата ще бъде надграждана, като предстои въвеждане на опция и за наблюдение на всички машини за снегопочистване, сметопочистване, както и на автомобилите на общината. Когато системата стане факт, всеки гражданин ще има достъп до мрежа, в която да може да следи в реално време работата на фирмите, заети с тези дейности".
Новата система ще бъде интегрирана в проекта за модернизация и обновяване на градския транспорт във Варна.
 
Източник: Дневник
Автомобилен транспорт

Директорът на Волво: Сделката за въглеродните емисии в транспорта е ключова за реорганизацията на автомобилното производство

април 9, 2024

“Изпълнението на схемата за ценообразуване на въглеродните емисии на ЕС за пътния транспорт е от съществено значение за разработването…