БХРА настоява за връщане на държавен контрол над летище Бургас за спасяване на туризма в Южното Черноморие

летище бургас

В заявление на заместник-председателя на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), Веселин Налбантов, бе изразена необходимостта държавата да възстанови управлението над летище “Бургас”. Подчертано бе, че текущият концесионер, “Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт” АД, пренасочва полетите към Варна в ущърб на летище Бургас, което вреди на туризма в Южното Черноморие. Според Налбантов, такава практика води до намаление на приходите в региона и националния бюджет, поради което призова за възобновяване на целогодишната операция на летището.

БХРА и представители на бизнеса в най-големия български курорт Слънчев бряг и региона настояват за спиране на умишленото пренебрегване на летище Бургас в полза на летище Варна, което се управлява от същия концесионер. Те съобщават за несигурност около планирани ремонти на летището, които биха могли да повлияят на операциите и да ограничат достъпа до региона.

Асоциацията подчертава, че необходимите ремонти не бива да възпрепятстват летищните операции и че летище Бургас трябва да функционира целогодишно, а не само през летния сезон. Те призовават местните власти да подкрепят исканията за подобряване на условията и да настояват пред Министерския съвет за адекватни мерки, които да гарантират постоянни приходи и работни места за жителите на региона.

В заключение, от БХРА изразиха готовността си да предприемат всички законни действия за защита на своите интереси, включително и организирането на продължителни протести, с цел осигуряване на справедливи условия за труд и бизнес в сектора.

Автомобилен транспорт

Директорът на Волво: Сделката за въглеродните емисии в транспорта е ключова за реорганизацията на автомобилното производство

април 9, 2024

“Изпълнението на схемата за ценообразуване на въглеродните емисии на ЕС за пътния транспорт е от съществено значение за разработването…