Бирен влак тръгна в Белгия

20170613, Ninove. De eerste biertrein van Luik naar Ninove komt aan onder toeziend oog van Ministers van mobiliteit Weyts en Bellot, CEO Delhaize Denis Knoops, Geert Versnick.

Редовен товарен влак, който пренася палетизирана бира, тръгна между пивоварната на AB InBev във Валония, Белгия и логистичния център на веригите супермаркети Delhaize.

Превозите се осъществяват в сътрудничество с жп оператора Lineas. Влакът ще се движи 3 пъти седмично, като ще превозва кехлибареното пиво от пивоварната в на AB InBev в Жупий, около Лиеж и дистрибуционния център в Нинове, провинция Източна Фландрия, откъдето ще заминава за магазините на Delhaize. На всеки курс ще се превозват близо 1200 т палетизирана бира.
Транспортът на бира по релси е новост за Белгия. Новият влак се очаква да замести близо 5000 курса с камиони на година и по този начин да допринесе за облекчаване на автомобилния трафик в страната. Очаква се най-голям позитивен ефект да има върху околовръстния път на Брюксел, от където досега минаваха камионите с пиво.

Източник: https://www.logistika.bg/