Бившият шеф на румънските железници бе осъден на 10 г. затвор

Бившият шеф румънската железопътна компания CFR Михай Неколайчук беше осъден в сряда на 10 години затвор по обвинения в злоупотреба със служебно положение, която е довела до щети за компанията в размер на 57 милиона евро, съобщи БТА. Решението може да бъде обжалвано.

В началото шефът на CFR беше подведен под отговорност по три различни дела за сделките му, но в накрая те бяха обединени.

По първото дело Неколайчук е обвинен в измама в размер на 18 милиона евро, извършена заедно с други девет лица. Според прокурорите те са платили от бюджета на компанията незаконно стоки и услуги, които или въобще не са били доставени, или са се оказали безполезни.

По второто дело бившият генерален директор на CFR беше изправен на съд за използване на субсидии за компанията за съвсем различни цели от първоначално планираните. Това е довело до щети за 35.5 милиона евро.

По третото дело Неколайчук е обвинен, че е ощетил компанията с още 2.9 милиона евро чрез подписването на поръчки за покупка на елементи за железопътни инсталации в нарушение на закона.

Делата започнаха през 2008 година, но в отсъствието на подсъдимия, защото той избяга в чужбина още през 2006 година. През 2011 година Михай Неколайчук беше екстрадиран от САЩ, за да бъде съден в Румъния.

Източник: mediapool.bg

ЖП транспорт

РЖД започна превоз на ремаркета

17 ремаркета бяха натоварени на жп платформи и потеглиха от гара Нефтекамск до гара Усинск, като разстоянието между двете станции е 1828 км. Ремракетата се транспортират на специални вагони с дълги бази, собственост на […]

Автомобилен транспорт

Обходният път на Бургас ще струва по-скъпо от строежа на магистрала „Хемус“

Започна строителството на северния обходен път на Бургас, съобщи агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Трасето с дължина от 4.7 км и ще струва 57 млн. лв. с ДДС. Това означава, че […]

Въздушен транспорт

Христина Янкова ще е новият председател на борда на „Летище София“ ЕАД

Христина Янкова ще е бъдещият председател на Съвета на директорите на „Летище София“ ЕАД. Това е окончателното решение на Комисията за номиниране, която я класира на първо място в проведения […]