Бившият шеф на румънските железници бе осъден на 10 г. затвор

Бившият шеф румънската железопътна компания CFR Михай Неколайчук беше осъден в сряда на 10 години затвор по обвинения в злоупотреба със служебно положение, която е довела до щети за компанията в размер на 57 милиона евро, съобщи БТА. Решението може да бъде обжалвано.

В началото шефът на CFR беше подведен под отговорност по три различни дела за сделките му, но в накрая те бяха обединени.

По първото дело Неколайчук е обвинен в измама в размер на 18 милиона евро, извършена заедно с други девет лица. Според прокурорите те са платили от бюджета на компанията незаконно стоки и услуги, които или въобще не са били доставени, или са се оказали безполезни.

По второто дело бившият генерален директор на CFR беше изправен на съд за използване на субсидии за компанията за съвсем различни цели от първоначално планираните. Това е довело до щети за 35.5 милиона евро.

По третото дело Неколайчук е обвинен, че е ощетил компанията с още 2.9 милиона евро чрез подписването на поръчки за покупка на елементи за железопътни инсталации в нарушение на закона.

Делата започнаха през 2008 година, но в отсъствието на подсъдимия, защото той избяга в чужбина още през 2006 година. През 2011 година Михай Неколайчук беше екстрадиран от САЩ, за да бъде съден в Румъния.

Източник: mediapool.bg

Автомобилен транспорт

Европа се нуждае от зарядни станции

ACEA: Европа няма достатъчно станции за зареждане, за да отговори на нарастващото търсене на електрически превозни средства. Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA) стигна до заключението, че инфраструктурата за зареждане […]

Въздушен транспорт

Съветът по транспорт към БСП: Само неотложни мерки сега ще запазят работните места в сектора

На няколко сектора ще бъде разделен Съветът по транспорт, информационни технологии и съобщения към Националния съвет на БСП. Железопътният транспорт, автомобилният, водният и въздушният са диференцирани като категории под шапката […]