Близо 15 млрд. долара ще струва на „Фолксваген“ сделката със САЩ за емисиите

Близо 15 млрд. долара ще струва на "Фолксваген" измамата с продажбата в САЩ на дизелови двигатели със софтуер, показващ нереални данни при тестове за вредни емисии, предаде Би Би Си. Около 10 млрд. долара от цялата сума ще отидат за обезщетения на клиенти, купили от колите с проблемните мотори.

На тях ще бъде предложено обратно изкупуване на колата на цена към септември миналата година (когато избухна скандалcj), прекратяване на договорите за лизинг без никакви санкции или безплатна замяна на софтуера. Който и от вариантите да изберат, клиентите ще получат между 5000 и 10 000 долара обезщетение.

Около 2.7 млрд долара компанията ще внесе по сметките на американската агенция за защита на околната среда. "Фолксваген" поемат и ангажимент да инвестират 2 млрд. долара в следващите десет години в превозни средства с нулеви вредни емисии.

Сумата може и да нарасне, тъй като има немалко съдебни дела срещу компанията от собственици на модели с проблемните дизелови двигатели. Общо продадените в САЩ коли с проблемните дву- и трилитрови дизели са 475 хиляди.

Въпреки сериозните финансови измерения на уреждането на проблема изпълнителният директор на "Фолксваген" Матиас Мюлер определи споразумението като сериозна крачка напред. "Знаем, че имаме още много работа, за да си върнем доверието на американците. Фокусирани сме върху това, да създадем едно по-добра компания", добави той.

По най-общи данни разходите в САЩ ще бъдат прибавени към похарчените вече 16.2 млрд. евро за решаване на проблема в други части на света. Ефектът от скандала доведе до това, че през "Фолксваген" завърши миналата година със загуба от 1.3 млрд. евро преди облагането с данъци при 14.7 млрд. евро печалба за 2014 година.

www.dnevnik.bg

ЖП транспорт

Журналист от „Гардиън“ се качи в нощния влак Истанбул-София и остана без думи

ноември 27, 2022

Нощният влак от Истанбул до София е сред номинираните за „Най-добро пътешествие“ за 2023 г. в класацията на платформата за пътуване Lonely Planet. Нощната линия беше подновена през април тази […]

Автомобилен транспорт

Учени: Проектът за удълбочаване на Варненското езеро застрашава сериозно Аспаруховия мост

ноември 26, 2022

Проектът за удълбочаване на Варненското езеро е изготвен без да се обследва влиянието върху Аспаруховия мост и застрашава сериозно неговата цялост, алармираха учени по време на презентация пред студенти и […]

ЖП транспорт

Проф. Симеон Ананиев: Интегриран билет за БДЖ е като от феодален строй да преминем в капитализъм

ноември 26, 2022

Националната компания „Железопътна инфраструктура“ не успява да усвоява средствата не само от европейски програми, но дори и от капиталовите трансфери от държавата, като причини за това са желанието да се […]