Близо 15 млрд. долара ще струва на “Фолксваген” сделката със САЩ за емисиите

Близо 15 млрд. долара ще струва на "Фолксваген" измамата с продажбата в САЩ на дизелови двигатели със софтуер, показващ нереални данни при тестове за вредни емисии, предаде Би Би Си. Около 10 млрд. долара от цялата сума ще отидат за обезщетения на клиенти, купили от колите с проблемните мотори.

На тях ще бъде предложено обратно изкупуване на колата на цена към септември миналата година (когато избухна скандалcj), прекратяване на договорите за лизинг без никакви санкции или безплатна замяна на софтуера. Който и от вариантите да изберат, клиентите ще получат между 5000 и 10 000 долара обезщетение.

Около 2.7 млрд долара компанията ще внесе по сметките на американската агенция за защита на околната среда. "Фолксваген" поемат и ангажимент да инвестират 2 млрд. долара в следващите десет години в превозни средства с нулеви вредни емисии.

Сумата може и да нарасне, тъй като има немалко съдебни дела срещу компанията от собственици на модели с проблемните дизелови двигатели. Общо продадените в САЩ коли с проблемните дву- и трилитрови дизели са 475 хиляди.

Въпреки сериозните финансови измерения на уреждането на проблема изпълнителният директор на "Фолксваген" Матиас Мюлер определи споразумението като сериозна крачка напред. "Знаем, че имаме още много работа, за да си върнем доверието на американците. Фокусирани сме върху това, да създадем едно по-добра компания", добави той.

По най-общи данни разходите в САЩ ще бъдат прибавени към похарчените вече 16.2 млрд. евро за решаване на проблема в други части на света. Ефектът от скандала доведе до това, че през "Фолксваген" завърши миналата година със загуба от 1.3 млрд. евро преди облагането с данъци при 14.7 млрд. евро печалба за 2014 година.

www.dnevnik.bg

ЖП транспорт

Олег Петков: За да управляваш успешно железниците, трябва да си професионалист и да си отговорен пред обществото

март 20, 2023

За да управляваш успешно държавен железопътен транспорт ти трябват две задължителни качества – Чувство за отговорност пред обществото и професионални познания и практически опит.       За съжаление през […]

ЖП транспорт

Положението в железниците ни е трагично – не достигат кадри, заплащането е мизерно

март 17, 2023

Има критичен недостиг на кадри в железниците, а тези, които са останали получават заплащане доста под средното в страната. Тази констатация бе изведена на преден план по време на кръгла […]

Автомобилен транспорт

Започва стрителството на православен храм във ВТУ “Тодор Каблешков”

март 17, 2023

На 27 март 2023 г. от 11:30 часа ще бъде направена първа копка и полагане на основен камък на православен храм „Всички български светии“ в двора на Висшето транспортно училище […]