Блокади и протести на превозвачите в страната (ОБЗОР)

Протести на превозвачите блокираха движението в големите градове в страната.

Протестиращите настояват за диалог с правителството и за актуализация на държавния бюджет, с цел преодоляване на последиците от пандемията и увеличените цени на горивата и енергоносителите.

Въпреки, че премиерът Кирил Петков проведе 3-часова среща с превозвачите вчера, на която бе възстановен диалога между двете страни, протестът за днес остана.

Представителите на превозвачите благодариха на министър-председателят, че е поднесъл извиненията си към тях, а от своя страна те също се извиниха.

Междувременно Коалиционният съвет приет пакет от антикризисни мерки на заседание късно във вторник. 0% ДДС за хляба, осъвременяване на пенсиите с близо 20%, по-високи данъчни облекчения за семействата с деца и отстъпки за горивата, включително за бензин и дизел – това са само част от мерките в антикризисния пакет, приет в рамките на вчерашния коалиционен съвет.

След МС превозвачите се отправиха пред Министерството на транспорта и съобщенията, където скандираха „Оставка“. Таксиметровите шофьори също изразиха своето притеснение от пошиването на цените на горивата. Те настояват за нулева ставка на ДДС на горивата и таван на цените на горивата.

Даниел Захариев, таксиметров шофьор, коментира че ново вдигане на тарифите не е опция, защото няма да има поносимост от страна на клиентите. Негов колега – Емил, предупреди, че от бранша са готови да затворят София, ако исканията им не бъдат изпълнени.

Мерките целят да подкрепят българските граждани и бизнеса в условията на безпрецедентната криза, породена от войната в Украйна. По-голямата част от мерките ще бъдат уредени в предстоящата актуализация на бюджета в средата на настоящата година, като съответно бъдат предвидени различните срокове за влизане в сила и изпълнение. Ще бъдат изработени и необходимите законодателни промени.

Служители в градския транспорт, превозвачи и таксиметрови шофьори излязоха на демонстрации в София, за да изкажат исканията си към управляващите относно мерките за справяне с проблемите в бранша.

Трите протеста започнаха от рано сутринта на различни места, като поетапно бяха затворени кръстовища и булеварди. Въпреки че първоначално бяха на различни локации, и трите групи протестиращи се събраха преди обяд пред Министерския съвет (МС).

Около 8:00 часа работещите от „Столичен електротранспорт“ ЕАД, „Столичен автотранспорт“ ЕАД, „Метрополитен“ ЕАД и „Център за градска мобилност“ ЕАД се събраха на три ключови места – кръстовището „Петте кьошета“ и площадите „Лъвов мост“ и „Сточна гара“. Протестът им продължи с шествие към Министерството на финансите и приключи пред МС.

Пред журналисти председателят на Съюза на транспортните синдикати в България Екатерина Йорданова, заяви, че исканията им са „прости и изпълними“. Сред част от тях са: актуализация на държавния бюджет, за да се отговори на нуждите на компаниите от обществения транспорт в цялата страна.

Тя коментира, че това е секторът, заедно с авиацията, пострадал най-много от ковид пандемията. „Транспортът на града струва близо половин милион, който не може да бъде покрит от пътниците“, заяви още Йорданова във връзка със ситуацията в столичния градски транспорт.

Проблемите са се усложнили и заради повишените цени на горивата и енергоносителите, посочиха присъстващите на протеста. Те отбелязаха също, че е необходима гаранция, че ще имат сигурни доходи.

Представители на транспортния бранш се събраха около 9:00 часа на входа на София откъм страната на парк „Врана“. Там са разположени тежкотоварни автомобили. От другата страна на движението са спрени междуградски автобуси.

Те бяха извозени с автобуси към центъра, като се присъединиха към протестиращите пред МС. Демонстрацията на превозвачите е заради нарастващите цени на горивата. Те възразяват и срещу очакваното разширяване на обхвата на тол системата. Въпреки срещата си с премиера Кирил Петков във вторник, превозвачите смятат, че липсва конкретика.

„Ние нямаме никакви поети ангажименти към бранша като антикризисни мерки“, заяви председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова. Тя благодари на премиера за възстановяването на диалога, но посочи, че от бранша настояват за пакет от мерки в полза не само на превозвачите, но и на цялото общество.

След МС превозвачите се отправиха пред Министерството на транспорта и съобщенията, където скандираха „Оставка“. Таксиметровите шофьори също изразиха своето притеснение от пошиването на цените на горивата. Те настояват за нулева ставка на ДДС на горивата и таван на цените на горивата.

Даниел Захариев, таксиметров шофьор, коментира че ново вдигане на тарифите не е опция, защото няма да има поносимост от страна на клиентите. Негов колега – Емил, предупреди, че от бранша са готови да затворят София, ако исканията им не бъдат изпълнени.

Протестите бяха съпътствани от засилено полицейско присъствие. Пред МС имаше полицейски кордон. Демонстрациите преминаха без напрежение.

автобус с деца катастрофира
Автомобилен транспорт

Автобус с деца катастрофира до Търговище

юни 14, 2024

Автобус с деца е катастрофирал близо до Търговище. Няма пострадали деца при инцидента. Катастрофата е станала малко след 12:00 ч., като автобу…

Влак на бдж
ЖП транспорт

Пътнически влак дерайлира

юни 11, 2024

Затруднено е движението на влаковете, които преминават през Подбалканската железопътна линия поради излизане от релсите на локомотив и дв…