Boeing спечели голяма поръчка в Азия

 

Японската лизингова компания SMBC поръчва 80 самолета за около 8,5 млрд. долара

Американският производител на самолети Boeing е получил голяма поръчка от азиатския пазар. Лизинговото дружество SMBC Aviation Capital на японската компания Sumitomo Mitsui Financial Group е поръчало от конкурента на европейския Airbus 80 самолета от вида 737 Мах 8, които трябва да бъдат доставени в периода между 2018 и 2022 г. Договорът е на стойност около 8,5 милиарда според каталожни цени, предава AFP.

737 Мах 8 е нова версия на успешния модел за кратки и средни разстояния от семейството на 737. Според SMCB и Boeing се очаква преди всичко в Азия бързо разрастващите се ни-скотарифни авиокомпании да проявят силен интерес към машините.

За Boeing договорът в Япония идва във важен момент, тъй като напоследък конкурентът му Airbus сключи важни сделки тук. През юли SMBC вече поръча от европейския концерн 115 машини за 11,8 млрд. долара.

Азиатските лизингодатели поръчват доставки за милиарди долари през тази година, след като икономическият растеж в Китай,

Индия и Югоизточна Азия насърчава търсенето на повече самолети. Boeing прогнозира, че Китай ще изпревари до две десетителия САЩ като най-големия пазар за самолети. Според Airbus това може да стане дори до десет години.

През миналата седмица China Aircraft Leasing Group Holdings Ltd., първият азиатски лизингодател, който е листван на борсата, заяви, че ще купи 100 машини на Airbus. През август ВОС Aviation Pte, поделение на Bank of China Ltd., обяви, че ще купи джетове на Boeing за 8,8 млрд. долара, като това се превърна в най-голямата в историята на базирания в Сингапур концерн поръчка.

В края на септември Airbus повиши прогнозата си за търсенето на самолети в следващите 20 години. Европейската компания отчита силно търсене на самолети за дълги разстояния с широк корпус, тъй като ограниченията на някои летища принуждават авиокомпаниите да заменят малките самолети по редица маршрути. Освен това Airbus може да увеличи производството на моделите си АЗЗОпео и А350.

Източник: в. Добруджанска трибуна, Добрич, 13.11.2014

ЖП транспорт

Христо Алексиев ще бъде за трети път служебен транспортен министър

Христо Алексиев ще бъде служебен транспортен министър за рекорден трети път, стана ясно след като президентът Румен Радев разпусна 47-ото народно Събрание и обяви състава на служебния кабинет Роден е […]

Воден транспорт

Де-мистификация на транспортните разходи за LNG доставки –как да ни излезнат сметките с  корабите с втечнен газ

к.д.п. Христо Папукчиев, експерт в областта на морския транспорт Напоследък темата за газовата независимост и енергийното оцеляване на България, а така също и на партньорите ни от ЕС се трансформира […]

ЖП транспорт

Приключиха пазарните консултации за внедряване на ERTMS в железопътния участък Русе-Каспичан

Приключиха пазарните консултации за внедряване на ERTMS – ниво 2, в железопътния участък Русе-Каспичан. Крайният срок за получаване на индикативни предложения от заинтересованите страни изтече на 26 юли 2022 г. […]