Бойчо Скробански: Стари стрелки не са обърнали влака до Калояновец

Железопътният инцидент на гара Калояновец не е причинен нито от стари стрелки на линията, нито от липса на съответствие между сигнализацията по трасето и в локомотива. Това коментираха пред Дарик от Специализираното звено за разследване на произшествия и инциденти в железопътния транспорт, в отговор на твърдения за причините за инцидента от страна на синдикални организации.
 
Ръководителят на специализираното звено Бойчо Скробански уточни, че следствените действия са на етап изготвяне на експертизи и още е рано да се каже със сигурност какво е предизвикало дерайлирането на влака. 
 
По-рано тази седмица синдикати излязоха с твърдението, че причината за влаковия инцидент на гара Калояновец е в инфраструктурата. И по-конкретно в стари стрелки за смяна на коловоза, които не са подменени при ремонта на трасето. Бойчо Скробански обаче определи тези твърдения като абсолютно неверни.
 
„Това е железен път, който е приблизително 21 км, което включва освен междугарието на гара Михайлово и гара Калояновец, също така коловозите в гарите и стрелките на съответните коловози. Това е част от коридор номер 8. В ОП „Транспорт”, в която са заложени толкова милиони евра, ще ни остави някой ние да вкарваме стари материали, това е абсурд”, обясни той.  
 
Има и съмнения за липса на съответствие между сигнализацията на линията и автоматичната локомотивна сигнализация, защото са от двама различни производители. Скробански отхвърли и тази хипотеза.
 
„В железопътната инфраструктура във Франция работят над 100 оператора и всичките са с различни фирми. Какво значи това, че трябва да спрем железниците, за това че не са сходими. Затова има директива за оперативна съвместимост, която не допуска съоръжения, които не са съвместими и не гарантират нивото на безопасност, което трябва да го има всяко едно съоръжение и всеки подвижен състав”, каза Скробански. 
 
В момента се изготвят експертизи на локомотива, вагоните, осигурителната инсталация, скоростомерната лента и автоматичната локомотивна сигнализация. Те обаче са в начален етап, тъй като работата е започнала едва в началото на тази седмица.  Все още не е ясно кога ще е готово окончателното становище за причините за инцидента.
 
Влакът София-Варна излезе от релсите при гара Калояновец край Стара Загора на 12 юли. При инцидента загина машинистът – 38-годишният Венко Тодоров от Пловдив, а 12 от  пътниците бяха ранените, двама от тях по-тежко. 
 
При инцидента дерайлираха локомотивът и 4 пътнически вагона. Локомотивът се е завъртял и е ударил третия вагон. Засегнати бяха четири от общо шестте вагона на влаковата композиция.
 
Около 150-160 пътници бяха евакуирани в района на гара Калояновец. Сред тях бе и група деца от "Аспарухово", които се връщали от почивка след бедствието там.
Източник: Дарик радио
Воден транспорт

БСП: ГЕРБ бърза да назначи „политически калинки“ в края на мандата

В края на мандата си ГЕРБ се опитва да овладее колкото се може повече властови структури чрез назначаването на директори на държавни предприятия, това обяви депутатът от  БСП Христо Проданов. […]

Автомобилен транспорт

Автобусни превозвачи кандидатстват за финансова помощ от утре

От днес автобусните превозвачи може да кандидатстват по мярката за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за бранша. Общият ресурс на схемата е 30 млн. лв., като всяка фирма може да […]

Автомобилен транспорт

Лобизъм сви три пъти прогнозните приходи от тол-системата

Лобистките „хватки“, прилагани  активно и системно от фирмите за тежкотоварен автомобилен транспорт  у нас, са  основната причина приходите  от въведената на 1 март тол система да паднат  три пъти под […]