Бойко рече и отсече: Бургас ще има метро!!!

„Бургас е прекрасен град с прекрасни хора. Магистрала направихме. Аерогара направихме. Обхода на Бургас правим. Пречиствателната станция и депото за отпадъци са готови. Само метро нямате, но ще му дойде времето. Да сме живи и здрави!” 
 
С тези думи се обърна Бойко Борисов в типичния си стил към бургазлии, на едно от посещенията си в Бургас през пролетта.
 
Няколко месеца по-късно думите на премиера  сякаш започват да се изпълняват в Бургас. Бързата автобусна линия, която е част от мащабния проект за Интегриран градски транспорт, обещава да се движи на надземно ниво, като същинска мотриса. За целта за автобусите и се създават отделни платна и се премахват пешеходни пътеки. Светофарите на пътя й пък ще трябва да поумнеят, така че да не спъват темпото на градския транспорт.
 
Така новата автобусна линия трябва да прекосява града много по-бързо от преди, като направи градския транспорт много по-гостоприемен и откаже голяма част от бургазлии от използването на личните си автомобили. Това от своя страна трябва да облекчи трафика и Бургас да се превърне в един европейски град, където всеки се вози на велосипед или автобус. Или върви пеша..
 
По-всичко изглежда обаче, че именно пешеходците ще страдат най-много от бързата автобусна линия. Става дума разбира се за премахването на пешеходната пътека на бул. „Стефан Стамболов“, която се намира точно пред Гимназията по туризъм. След изчезването на зебрата на практика ще означава, че в дългата отсечка между светофарите на Новата поща и Механото няма да има нито едно място, на което пешеходците ще могат да пресичат. И това при положение, че улицата разделя комплексите „Лазур“ и „Братя Миладинови“, от двете страни на дългата около 300 метра отсечка се намират много търговски обекти, посещавани най-вече от учениците през учебната година.
 
Така на практика излиза, че пирамидата се обръща и пешеходецът остава най-ощетената единица в градското придвижване и след като вече велоалеите му отнеха правото да върви по тротоара, ремонтите го принудиха да прескачат всякакви препятствия, сега се ограничат и местата, откъдето той може да пресича.
 
И така: Всички на автобуса! Пеша и с колело явно няма да стане…
 

Източник: E-burgas.com