Болоня: безплатна бира, ако се придвижвате с колело

Придвижването с велосипед в италианския град Болоня може да ви осигури безплатна бира, сладолед или билети за кино, съобщава BBC.

Бонусите се осигуряват от програмата Bella Mossa, което в буквален превод означава “добър ход”. Инициативата на градската управа има за цел да насърчава екологичния транспорт в града.

Идеята е хората, които решат да оставят автомобилите си и да се придвижват с велосипед, пеша или с градския транспорт, да получават различни награди.

Програмата е създадена през 2017 г. от експерта по градско планиране Марко Амадори, който искал да направи “зеления” транспорт по-привлекателен.

Гражданите на Болоня могат да използват мобилното приложение Better Points, което дава възможност за записване на изминатите маршрути. В зависимост от броя на пътуванията, те получават точки, които впоследствие могат да разменят срещу различни стоки и услуги.

“За първи път успяваме да включим абсолютно всички. Всеки, който желае, може да замени автомобилния транспорт с велосипед или градски транспорт и да получи малка награда за това свое решение”, разказва Амадори.

Над 100 местни компании са се включили във ваучерната система, а жителите на Болоня вече си организират и състезания за най-много събрани точки.

“Размерът на бонуса не зависи от изминатото разстояние, а от броя на отделните пътувания. Дори да изминавате кратък маршрут от един километър, например, важното е да го правите редовно”, казва още Амадори.

В един и същи ден могат да бъдат регистрирани максимум четири пътувания. Така гражданите на Болоня получават стимул да оставят автомобилите за по-дълъг период от време, а не да “наваксват” с точките за няколко дни.

GPS тракерът на приложението е гаранция срещу евентуалните “измами”. Освен броя на пътуванията и изминатото разстояние, то показва и колко въглеродни емисии са спестени в резултат на използването на по-екологични начини за придвижване.

Един сладолед, например, струва около 3000 точки – това са осем пътувания плюс бонуса за първоначална регистрация.

Засега програмата Bella Mossa е активна шест месеца в годината. Тя се финансира от Европейския съюз и общинските власти в Болоня.

През 2017 г. в приложението са регистрирани общо 3.7 милиона изминати километра и над 16 000 ваучера за различни “награди”. Само за първите три месеца от началото на програмата през 2018 г. приложението Bella Mossa е използвано от над 10 000 души.

Болончани пък твърдят, че бонусите и наградите не са единственият стимул за използването на по-екологични начини за транспорт.

Много от тях признават, че увеличаването на физическата активност ги кара да се чувстват по-добре, като успоредно с това допринасят за намаляване на замърсяването на въздуха в града.

 

профит.бг