Борисов: Може да се гордеем, че и на Север откриваме нови пътища

За цялостното обновяване на път Е-79 и довършването на магистралите "Струма" и "Хемус" са необходими 5 млрд. лв., пресметна премиерът Бойко Борисов, който днес откри близо 13 км от обходния път на Монтана. Трасето е част от международното шосе.

"Истински се радвам, че на Юг доста погледахме такива отсечки, в другата част на България. Това че вече и на Север това се прави, само може да ни радва и да ни гордее. Защото това са 48.5 млн. (премиерът има предвид стойността на откритата днес отсечка – 46.6 млн. лв.- бел. ред.) водният цикъл – 53 млн., ето ви 102-103 млн. само от тези два обекта са влезнали в Монтана", заяви Борисов, обръщайки се към кмета на града.

Министър-председателят съобщи, че тази година в бюджета са събрани 2.7 млрд. лв. повече, но и изтъкна изплатените за фалита на КТБ средства в размер на 3.8 млрд. лв.

"Сами разбирате колко средства можехме да отделим за инфраструктура и други инвестиции. Но ние стиснахме зъби и успяхме да възстановим на всички вложители парите. Една година не само вашите обекти бяха замразени", посочи Борисов. Той благодари на свещениците, които днес осветиха новата отсечка. "Пожелавам си Господ да е с нас, той като е с нас, всичко едно по едно ще стане", каза още той.

"Понеже отчетата казват: Чукай, за да ти отворят, искай, за да ти дадат… Някои градове се управляваха лошо, други много добре, Монтана е от тези градове, които се управляват добре", заяви премиерът и призова кмета догодина да работи по-активно за програмата за енергийната ефективност на жилищата, където за догодина са отделени още 1 млрд. лв.

Борисов, министрите на регионалното развитие и на транспорта – Лиляна Павлова и Ивайло Московски, председателят на Агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров и кметът на Монтана Златко Живков откриха откриха официално обходния път на Монтана. Участъкът е с дължина от близо 13 км и е на стойност 46.6 млн. лв., осигурени от оперативната програма "Транспорт" 2007-2013 г.

Източник: www.dnevnik.bg

Воден транспорт

БСП: ГЕРБ бърза да назначи „политически калинки“ в края на мандата

В края на мандата си ГЕРБ се опитва да овладее колкото се може повече властови структури чрез назначаването на директори на държавни предприятия, това обяви депутатът от  БСП Христо Проданов. […]

Автомобилен транспорт

Автобусни превозвачи кандидатстват за финансова помощ от утре

От днес автобусните превозвачи може да кандидатстват по мярката за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за бранша. Общият ресурс на схемата е 30 млн. лв., като всяка фирма може да […]

Автомобилен транспорт

Лобизъм сви три пъти прогнозните приходи от тол-системата

Лобистките „хватки“, прилагани  активно и системно от фирмите за тежкотоварен автомобилен транспорт  у нас, са  основната причина приходите  от въведената на 1 март тол система да паднат  три пъти под […]