Борисов: Може да се гордеем, че и на Север откриваме нови пътища

За цялостното обновяване на път Е-79 и довършването на магистралите "Струма" и "Хемус" са необходими 5 млрд. лв., пресметна премиерът Бойко Борисов, който днес откри близо 13 км от обходния път на Монтана. Трасето е част от международното шосе.

"Истински се радвам, че на Юг доста погледахме такива отсечки, в другата част на България. Това че вече и на Север това се прави, само може да ни радва и да ни гордее. Защото това са 48.5 млн. (премиерът има предвид стойността на откритата днес отсечка – 46.6 млн. лв.- бел. ред.) водният цикъл – 53 млн., ето ви 102-103 млн. само от тези два обекта са влезнали в Монтана", заяви Борисов, обръщайки се към кмета на града.

Министър-председателят съобщи, че тази година в бюджета са събрани 2.7 млрд. лв. повече, но и изтъкна изплатените за фалита на КТБ средства в размер на 3.8 млрд. лв.

"Сами разбирате колко средства можехме да отделим за инфраструктура и други инвестиции. Но ние стиснахме зъби и успяхме да възстановим на всички вложители парите. Една година не само вашите обекти бяха замразени", посочи Борисов. Той благодари на свещениците, които днес осветиха новата отсечка. "Пожелавам си Господ да е с нас, той като е с нас, всичко едно по едно ще стане", каза още той.

"Понеже отчетата казват: Чукай, за да ти отворят, искай, за да ти дадат… Някои градове се управляваха лошо, други много добре, Монтана е от тези градове, които се управляват добре", заяви премиерът и призова кмета догодина да работи по-активно за програмата за енергийната ефективност на жилищата, където за догодина са отделени още 1 млрд. лв.

Борисов, министрите на регионалното развитие и на транспорта – Лиляна Павлова и Ивайло Московски, председателят на Агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров и кметът на Монтана Златко Живков откриха откриха официално обходния път на Монтана. Участъкът е с дължина от близо 13 км и е на стойност 46.6 млн. лв., осигурени от оперативната програма "Транспорт" 2007-2013 г.

Източник: www.dnevnik.bg

ЖП транспорт

Железничари с отворено писмо до транспортния министър

На дневен ред може би е необходимо предприемането на стъпки за изготвяне и приемане на национална транспортна политика, както и актуализиране на търговските политики в железопътните дружества с цел привличане […]

ЖП транспорт

Бившият директор на НКЖИ Красимир Папукчийски стана зам.-министър на транспорта

Със заповед на министър-председателя Гълъб Донев са назначени трима заместник-министри. На длъжността заместник-министър на транспорта и съобщенията е назначен Красимир Папукчийски. Заемал е различни ръководни длъжности в Национална компания „Железопътна […]

Автомобилен транспорт

АПИ обяви обществена поръчка за проект на магистрала “Гюешево – Дупница“

Агенция „Пътна инфраструктура“ днес стартира обществена поръчка за избор на изпълнител за изработването на идеен и технически проект с подробен устройствен план – парцеларен план за изграждането на автомагистрала „Гюешево […]