март 28, 2023

Борисов се заема да осуети блокадата на границата по Великден

В началото на следващата седмица премиерът Бойко Борисов ще се срещне с превозвачите, които смятат да блокират границата към Гърция по Великденските празници.

Това стана ясно от думите на премиера пред журналисти в Шумен.

Той посочи, че специално е отделил време, тъй като много добре ги разбира, но трябва и по някакъв начин да отговори на техните неевропейски действия.

Явно много им е прикипяло тогава и още ги държи”, заяви Борисов, имайки предвид последната блокада на границата, която гръцките фермери наложиха на границата тази зима. Борисов припомни, че това е „гавра 45 дни в нечовешки условия” с българските превозвачи, като нито Комисията (бел.ред Европейската комисия) се е намесила, нито гръцките власти. Още по-унизително е това, според премиера, че тази блокада се случва вече 10 години поред.

Затова и Борисов ще иска договореност с гръцкия си колега Ципрас, при „следваща блокада да поеме ангажимент и да изпрати жандармерията да разчисти терена.
„Надявам се да стане като добросъседи”, допълни Бойко Борисов.

Винаги е бил против задължителното гласуване, но ГЕРБ е добър коалиционен партньор. Това обяснение даде премиерът на тазсутрешното си посещение в Народното събрание, от което се очакваше някакъв обрат в гласуването на промени в промените в Изборния кодекс, които депутатите ударно приемат.

Борисов отклони по-конкретен коментар върху промените, като обаче обясни, че няколко от предложенията, които са приети, са точно на Патриотичния фронт. Затова и според Борисов реформаторите трябва да насочат недоволството си не към ГЕРБ, а към ПФ.

"А защо ще бойкотират ГЕРБ, а не Патриотичния фронт”, изказа недоумението си Борисов, като припомни, че точно реформаторите са настоявали в коалицията да влязат и патриотите. „Аз не съм забравил тези неща, но да не прехвърляме вината върху другите партии”, коментира Борисов.

Борисов коментира и днешните оставки – на депутата Ирена Коцева и на зам.-кмета на София по транспорта Любомир Христов. Премиерът припомни думите си към своите съпартийци, че няма да позволи компромис, когато става въпрос за корупция.

Борисов заяви, че с кмета на столицата Фандъкова са били единодушни, че заместникът й трябва да си подаде оставката. Той посочи, че е имало и други сигнали за него, но незнайно защо акцентира върху убягнало на медиите прегрешение на зам. кмета – "не може, когато от ГЕРБ предлагаме и налагаме данък уикенд, той да ходи на гости в Самоков през уикенда със служебен автомобил”.

„Партията, парламентарната група и кметът на София не носят вина за техните действия”, убеден е още Борисов.

Източник : www.news.bg

Воден транспорт

Риболовците очакват съдействие от държавата за освобождаване на корабите

март 27, 2023

Риболовците от трите задържани в Румъния наши кораби очакват по-късно днес да се срещнат с ресорния земеделски зам.-министър Георги Събев в Балчик. Пред него те ще настояват за съдействие от […]

ЖП транспорт

Интермодалният транспорт става все по-важен, България планира още 5 терминала

март 26, 2023

Пренасянето на товари, използвайки няколко вида транспорт, е бъдещето не само за нашата страна, но и за цяла Европа. Основният принцип на интермодалния транспорт е да се използва железопътен транспорт за […]

ЖП транспорт

Общият език за европейските машинисти: допълнително препятствие или решение?

март 25, 2023

Европейският железопътен сектор остава разделен: трябва ли да има общ език за трансгранични влакови операции за персонал като машинисти, персонал и ръководители на движението? Забележителното е, че товарната асоциация ERFA, […]

Сподели