Борисов спрял „Хемус“ заради Златев и Пеевски

Търгът за автомагистрала "Хемус" бе направен законно, но заради обществените съмнения около него, реших да го отменя. Това каза министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти в Прага.

"В обществото витае мнението, че едната фирма изпълнител е свързана с Валентин Златев, а другата – с Делян Пеевски, въпреки че по документи нямат връзки. За да не бъде съдена държавата от двете компании, наредих търгът да бъде отменен заради липса на пари. Общата стойност на двата лота е 800 млн. лв. Днес няма пари, утре ще има. Финансовият министър ще намери“, отбеляза още премиерът смеейки се. Той даде дума, че двата лота на „Хемус“ ще бъдат строени, но след нов търг.

"Някакви гадове са казали, че спирането на търга е било продиктувано от външни посолства. Искам веднага да им кажа, че няма нужда някой да ми казва какво да сторя. Това са гадове, медии бухалки и негодници. Всеки по-богат човек си е направил телевизия, има по няколко вестника или агенции и се опитва да натиска правителството. Има даже двама братя, които са си разделили пазара“, ядоса се Борисов.

Той е наредил да бъде изискано разрешение от „Аликс Партнърс“ за обявяване на доклада за КТБ. „Нека се види кой колко е теглил, какво е правил и всички съдии, прокурори и политици да бъдат проверени. Сметната палата да види кой колко пари е имал и дали е декларирал откъде са“, заяви премиерът.

Източник : www.big5.bg