“Британик” – потъналият брат на “Титаник”

Всеки човек на тази планета е чувал името „Титаник“. Гледал е документален или игрален филм, или пък е чел нещо за него. „Титаник“, обаче, има и брат, който не е толкова известен – „Британик“.Въпреки че след трагичната съдба на „Титаник“ – и потъването след удар с айсберг – компанията собственик „Уайт Стар Лайн“ прави промени в конструкцията на „Британик“, съдбата на внушителния кораб е същата.

През месец ноември 1916 година той потъва в Егейско море. Мащабите на трагедията са по-малки – 30 души са загинали, а над 1000 са спасени. Как обаче се стига дотам?

„Британик“ вижда бял свят като луксозен кораб – най-големият в света по това време – но скоро е преустроен в такъв, който в е ползва на британските власти. По време на Първата световна война братът на „Титаник“ и „Олимпик“ плава като кораб-болница. Той превозва до Острова ранени британци от различни точки на света. 

„Британик“ е важна част от историята. Гмуркането към него бе невероятно изживяване. Стоях там и се възхищавах на размерите му“, споделя водолаз, видял отблизо потъналия плавателен съд, цитиран от War History Online.

Има версии, че германска подводница U-73 е поставила подводната мина, отговорна за потъването на „Британик“ – по-малко известният, но също толкова внушителен брат на „Титаник“.

През 2000 година на екраните излиза филма „Британик“, според който германски агент е саботирал лайнера.

Източник: Факти бг