„Британик“ – потъналият брат на „Титаник“

Всеки човек на тази планета е чувал името „Титаник“. Гледал е документален или игрален филм, или пък е чел нещо за него. „Титаник“, обаче, има и брат, който не е толкова известен – „Британик“.Въпреки че след трагичната съдба на „Титаник“ – и потъването след удар с айсберг – компанията собственик „Уайт Стар Лайн“ прави промени в конструкцията на „Британик“, съдбата на внушителния кораб е същата.

През месец ноември 1916 година той потъва в Егейско море. Мащабите на трагедията са по-малки – 30 души са загинали, а над 1000 са спасени. Как обаче се стига дотам?

„Британик“ вижда бял свят като луксозен кораб – най-големият в света по това време – но скоро е преустроен в такъв, който в е ползва на британските власти. По време на Първата световна война братът на „Титаник“ и „Олимпик“ плава като кораб-болница. Той превозва до Острова ранени британци от различни точки на света. 

„Британик“ е важна част от историята. Гмуркането към него бе невероятно изживяване. Стоях там и се възхищавах на размерите му“, споделя водолаз, видял отблизо потъналия плавателен съд, цитиран от War History Online.

Има версии, че германска подводница U-73 е поставила подводната мина, отговорна за потъването на „Британик“ – по-малко известният, но също толкова внушителен брат на „Титаник“.

През 2000 година на екраните излиза филма „Британик“, според който германски агент е саботирал лайнера.

Източник: Факти бг

Симеон Ананиев
ЖП транспорт

Проф. Симеон Ананиев: От 30 години нищо не се прави за безопасността в жп транспорта

декември 1, 2022

Вчера отново имаше инцидент с влак. Той се блъсна в паднала скала по пътя София –Бургас, между Клисура и Христо Даново. Един от вагоните и локомотивът дерайлираха. Професор Симеон Ананиев, […]

ЖП транспорт

НКЖИ: Дъждът е причина за катастрофата на влака София – Бургас

декември 1, 2022

Дъждовното време е причинило свличането на земна маса, след което скала падна върху железопътната линия София – Бургас. Това заяви за „Хоризонт“ главният ревизор от „Национална компания железопътна инфраструктура“ Кирил […]

Автомобилен транспорт

Кабинетът засекрети тол системата като обект от национална сигурност

декември 1, 2022

С постановление на Министерския съвет Национално тол управление, което е част от структурата на Агенция „Пътна инфраструктура“, е определено за стратегически обект от значение за националната сигурност. Целта е обезпечаване […]