Бургаските автобуси „проговарят” догодина

Очаква се до месец април на следващата година автобусите в Бургас да „проговорят“. Така пътниците ще имат възможност не само да четат, но и да чуват информация за маршрута, както и кои са следващите спирки по линията.

Това беше съобщено по време на поредното обществено обсъждане, което Община Бургас проведе по повод въвеждането на новата транспортна схема. На дискусията присъстваха двама от зам.-кметовете, както и ръководството на местната автобусна компания „Бургасбус“.

Съществуващите спирки на градския транспорт ще се запазят на 95%, т.е. ще се въведат само най-необходимите промени. Не се предвижда поскъпване на билета и картата за обществения транспорт.

Пред присъстващите беше представена идеята за нова линия с работно заглавие „малката четворка“, която да се обслужва от микробуси. Тя трябва да осигури свързаност на ж.к. „Възраждане“, ж.к. „Братя Миладинови“, ж.к. „Лазур“ и Централна градска част.

Идеята да се осигурява удобна връзка с Бързата автобусна линия, която ще е гръбнакът на новата транспортна схема и ще пресича Бургас от край до край. Предвижда се автобусите от тази линия да се движат през 3 минути.

„Така, ако жител на „Възраждане“ иска да стигне до „Меден рудник“ или „Изгрев“, например, ще може да се качи на „малката четворка“ с един билет (електронен или хартиен) от спирка близо до дома си, а после да се прикачи на Бързата автобусна линия и да стигне до крайната си цел без да плаща допълнително”, коментират от Община Бургас.

Местната власт все още не е финализирала проекта „Интегриран градски транспорт” и е отворена за предложенията на бургазлии за оптимизиране на новата схема. Обществените обсъждания продължават.  

Автомобилен транспорт

Петър Мутафчиев, председател на ФБТИ: Лошите парламентарни практики на управляващите доведоха до напрежението в сектора на пътническите превози

Господин Мутафчиев, каква е причината за напрежението при автобусните превозвачи, заради което от утре се очакват протестни действия? Причината е ясна, неизпълнени ангажименти от страна на управляващите да предприемат действия […]

ЖП транспорт

През Закона за ЖП транспорта МС бетонира нови тлъсти бонуси: Мая

на Министерския съвет, главните и административните секретари в изпълнителната власт, постоянният секретар на Министерството на външните работи и постоянният секретар на отбраната; ръководителите на бюджетни организации или други длъжностни лица. […]

Въздушен транспорт

Летете пеша, бе!

Малко преди концесията „Летище София“ вдигна драстично таксите за догодина. Ryanair ще преразгледа полетите си от София като маршрути и честотa Темата накратко Малко преди концесията „Летище София“ вдигна драстично […]