Бюджетната комисия одобри въвеждането на до 1000 лева данък за такситата

 

Комисията по бюджет и финанси в парламента одобри днес въвеждането на еднократен данък върху таксиметровите превози. Той ще в размер между 400 и 1000 лева и ще се определя от всяка община.
Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова смята, че таксата не е основание за вдигане на цените, тъй като тя ще замени данък печалба, или данъка върху доходите на физическите лица, които в момента трябва да плащат таксиметровите водачи.

"Всички знаем, че в момента минималната работна заплата е 360 лева, което практически означава, че всеки един, работещ на минимална работна заплата, внася 400 лева данък в държавата. Така че минимумът, който трябва да внасят въпросните превозвачи, е 400 лева", каза Стоянова по БНР.

Йордан Цонев от ДПС обаче изрази опасения, че данъкът може да изкара таксиметровите шофьори на протест. Румен Гечев от "БСП лява България" определи действията на управляващите като панически, за събиране на повече пари в хазната.

Това е вторият опит за тази година управляващите да осигурят повече ресурс за общините. Идеята всяка община да може да налага до 2% върху данъка върху доходите на физическите лица беше първият опит, но той така и не стигна до официално внасяне на законопроект.

Източник: http://www.dnevnik.bg, 10.11.2015г.

ЖП транспорт

48 млн. евро глоба за жп картел

Европейската комисия (ЕК) глоби Австрийските федерални железници (ÖBB), Германските железопътни линии (DB) и Белгийските национални железници (SNCB) с обща сума от 48,594 млн. евро за нарушаване на антитръстовите правила на […]

ЖП транспорт

Безумен влак-стрела до Солун гони софиянци от домовете им (народът пак се стяга за бунт)

Владая, както и няколко други столични района, се готвят за бунт, ако през тези квартали премине трасето на скоростния влак от София за Солун. Проектът е грандиозен и е част […]

Градски транспорт

В Младост 4 си паркират под прозорците, пазят си място със стари гуми

Паркирането в столичния район „Младост“ е толкова проблемно, колокото и в останалите райони на София. Там обаче са си въвели вътрешни правила. Паркомястото се запазва със стара гума. За нередностите […]