Бюджетната комисия одобри въвеждането на до 1000 лева данък за такситата

 

Комисията по бюджет и финанси в парламента одобри днес въвеждането на еднократен данък върху таксиметровите превози. Той ще в размер между 400 и 1000 лева и ще се определя от всяка община.
Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова смята, че таксата не е основание за вдигане на цените, тъй като тя ще замени данък печалба, или данъка върху доходите на физическите лица, които в момента трябва да плащат таксиметровите водачи.

"Всички знаем, че в момента минималната работна заплата е 360 лева, което практически означава, че всеки един, работещ на минимална работна заплата, внася 400 лева данък в държавата. Така че минимумът, който трябва да внасят въпросните превозвачи, е 400 лева", каза Стоянова по БНР.

Йордан Цонев от ДПС обаче изрази опасения, че данъкът може да изкара таксиметровите шофьори на протест. Румен Гечев от "БСП лява България" определи действията на управляващите като панически, за събиране на повече пари в хазната.

Това е вторият опит за тази година управляващите да осигурят повече ресурс за общините. Идеята всяка община да може да налага до 2% върху данъка върху доходите на физическите лица беше първият опит, но той така и не стигна до официално внасяне на законопроект.

Източник: http://www.dnevnik.bg, 10.11.2015г.

Автомобилен транспорт

Лобизъм сви три пъти прогнозните приходи от тол-системата

Лобистките „хватки“, прилагани  активно и системно от фирмите за тежкотоварен автомобилен транспорт  у нас, са  основната причина приходите  от въведената на 1 март тол система да паднат  три пъти под […]

ЖП транспорт

ЕВРОПЕЙСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ ОДОБРЯВА ПРЕДЛОЖЕНИЕТО ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА 2021-ВА ЗА ГОДИНА НА ЖЕЛЕЗНИЦАТА

Комисията по транспорт и туризъм (Tran) към Европейския парламент прие предложение за обявяване на 2021-ва за Европейска година на железницата. Предложението беше обявено през март в подкрепа на целите за […]

ЖП транспорт

Вземания за над 110 млн. лв. обезкръвяват НКЖИ

Въведеното  извънредно положение в страната през март и засилените противоепидемични мерки и ограничения  повлияха върху  пазарната конюнктура и в момента в транспортния сектор се наблюдава забавяне при издаването на разрешения  за […]