Чартърни полети финансирани от държавата удължават туристическия сезон

Министерството на туризма ще насочва вниманието към културно-историческия туризъм

С чартърни полети, финансирани от държавата, ще бъде направен опит за удължаване на туристическия сезон. Това коментира министърът на туризма Николина Ангелкова пред представители на туристическия бизнес в Поморие, съобщи БТА.Правителството е подало нотификация до Европейската комисия за плановете си очаква тяхното одобрение от Брюксел, защото това представлява държавна помощ, уточни още министърът.

Стъпка в посока на удължаване на туристическия сезон е и вписването на Поморие в една от дестинациите, включени в маршрута "Морските крепости на България", разработен от Министерството на туризма. Целта е да бъде привлечено още по-голямо внимание към културно-историческия туризъм и повече туристи да комбинират морската си почивка с разходка из миналото на града.

Недостигът на опитни и квалифицирани кадри се очертава като една от основните спънки при предлагането на конкурентен туристически продукт, коментира на срещата кметът на общината Иван Алексиев. Той предложи да бъдат създадени социални програми за обучение с ефективното участие на практици от бранша.На срещата бе поставен и въпросът за концесиите на плажовете и тяхното стопанисване, както и възможностите за увеличаване правомощията на общините, с оглед по-бързо и адекватно регулиране и контрол по места.Ангелкова информира, че от следващата година концесиите следва да преминат към министерството на туризма, като вече е създадена междуведомствена работна група за целта.

Облекчаването на визовия режим за Турция, регулирането на допустимия шум, премахването на временните обекти също са били сред обсъжданите теми по време на срещата.

Източник: investor.bg

ЖП транспорт

Правят повторна експертиза на релсите на гарата в Хитрино

Делото за трагедията в Хитрино отново влезе в съда, съобщава Нова телевизия. Апелативният съд във Варна прие да бъде направена повторна експертиза на релсите на гарата. Искането за това беше на защитата […]

Автомобилен транспорт

Въпреки предизвикателствата на 2020 FlixMobility се придържа към зелената си визия

Около 30 милиона FlixBus и FlixTrain пътници в световен мащаб през 2020 Нова хигиенна концепция, 162,000 литра дезинфектант използван на борда на автобусите и влаковете Tенденции в пътуванията през 2020: […]