Частни ЖП оператори спечелиха пътническите превози в Чехия

Частните жп оператори ARRIVA vlaky (дъщерно дружество на германските железници Deutsche Bahn) и RegioJet станаха победители в двата главни конкурса за междуградски пътнически превози по дългите жп маршрути на Чешката Република. В тях те успяха да надделея в остра конкурентна борба с държавния превозвач České dráhy (ČD).

Чешката компания RegioJet спечели 8-годишен контракт, който влиза в сила от декември 2019 г. Той й гарантира правото да извършва пътническите превози по линията между Бърно, Острава и Богумин, чиято дължина е 180 км. Договорът я задължава да увеличи честотата на движението по маршрута от 15 до 17 двойки влакове на денонощие. Съставите ще пътуват на всеки час от 5 до 21 часа. Превозвачът се ангажира и да повиши обема на пътническите трансфери от настоящите 1,7 млн. до 2 млн. влакокилометри на година.

Съперници на RegioJet в конкурса бяха операторите Leo Express и ČD. За пътническите трансфери по четирите дълги маршрута между Прага и градовете в северната, западната и южната част на страната и към Средночешкия край (централната част на областта Бохемия) се съревноваваха ARRIVA vlaky и ČD. Тригодишният контракт получи компанията ARRIVA vlaky. В конкурсната документация не бяха посочени изисквания към подвижния състав и затова операторът ще използва модернизираните дизелови влакове от серия 845, които по-рано са принадлежали на компанията DB Regio. За обслужването на четирите маршрута са достатъчни 23 композиции, но ARRIVA разполага с флот от 27 броя такива състави, чието техническо обслужване ще се извършва в депото Прага – Малешице.

Композициите са снабдени с подемници за пътници с инвалидни колички и тоалетни с лесен достъп за тях, безплатен безжичен интернет (Wi-Fi) и ел. розетки за зареждане на мобилни устройства. От частния оператор ще предлагат на своите пътници и безплатна минерална вода.

С държавния пътнически оператор ČD бе сключен 9-годишен договор за обслужване на трансграничната жп комуникация между Прага и Желина (Словакия) и на регионалното трасе Прага – Лугачовице (югоизточна Чехия). Той също влиза в сила от декември 2019 г. Предвижда се министерството на транспорта ежегодно да изплаща на компанията ČD 445 млн. чешки крони (17,2 млн. евро), което е със 153 млн. крони по-малко отколкото в предходния контракт. От ведомството смятат, че такова намаление потвърждава наличието на резерви за повишаване на нивото на обслужване и увеличаване на честотата на влаковите трансфери без ръст на разходите. В същия конкурс конкурент на ČD беше частният превозвач RegioJet.

Източник: в.Железничар