Черноморският флот на Русия: Над два века слава

 

Вчера Черноморският флот на Русия отбеляза 231 години от създаването си.

Тогава Крим вече влязъл в състава на Руската империя. Това станало въпреки бушуващите тогава войни, без кръвопролитие. На черноморския полуостров царяли безвластие и хаос, местните князе непрекъснато воювали помежду си. Всичко това заплашвало граничните територии на Русия и затова управляващата тогава императрица Екатерина II издала манифест за присъединяването на Крим към Русия. По-голямата част от населението на полуострова приела такова развитие на събитията, което не можело да се каже за Турция – тя не прекратявала опитите да завземе полуострова до края на 19 век, в това число и с помощта на Англия и Франция издала Манифест на съюзниците.

За да се противопостави на тези опити, на Русия била необходима сериозна сила. И през май 1783 година Екатерина II подписала указ за създаването на Черноморски флот. Скоро в Ахтиарския залив, разположен в югозападната част на Кримския полуостров, пристигнали от Азовско море и река Днепър 28 кораба. Именно те станали основа на зараждащия се флот. След две години Черноморският флот наброявал вече повече от 60 бойни и транспортни съда. Скоро градът-пристанище Севастопол станал главна база на руския флот в Черно море.

През 1787 година Турция, която не се примирила със загубата на Крим, предявила ултиматум с искане за връщане на полуострова. Русия отговорила с отказ. Така започнала Руско-турската война, в която Черноморският флот приел бойно кръщение. Турският флот претърпял поражение въпреки неговото числено превъзходство.

Много са героичните страници в историята на Черноморския флот. Сред тях са и отбраната на Севастопол по време на Кримската война 1853-1856 години, сраженията по време на Руско-турската война. С пълна бойна готовност посрещнали черноморци нападението на фашистка Германия през 1941 година. По време на войната, флотът потопил и повредил повече от 1,000 кораба на противника, извършил десетки десантни операции.

Днес Черноморският флот се обновява и модернизира. Решено е в неговото развитие да бъдат вложени около 3 млрд. долара. От корабостроителниците се спускат на вода нови кораби и подводници с най-съвременно оборудване и оръжие. Обновяване очаква и главната база на Черноморския флот на Русия в Севастопол.

Източник: http://www.maritime.bg/, 14.05.2014г.

Воден транспорт

БСП: ГЕРБ бърза да назначи „политически калинки“ в края на мандата

В края на мандата си ГЕРБ се опитва да овладее колкото се може повече властови структури чрез назначаването на директори на държавни предприятия, това обяви депутатът от  БСП Христо Проданов. […]

Автомобилен транспорт

Автобусни превозвачи кандидатстват за финансова помощ от утре

От днес автобусните превозвачи може да кандидатстват по мярката за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за бранша. Общият ресурс на схемата е 30 млн. лв., като всяка фирма може да […]

Автомобилен транспорт

Лобизъм сви три пъти прогнозните приходи от тол-системата

Лобистките „хватки“, прилагани  активно и системно от фирмите за тежкотоварен автомобилен транспорт  у нас, са  основната причина приходите  от въведената на 1 март тол система да паднат  три пъти под […]