Честит празник на всички железничари!!!

През 1888 г. от Виена потегля първият влак по линията Виена – Цариград. © снимка: morguefile.com
Професионалният празник на българските железничари се отбелязва всяка година през първия неделен ден на месец август, съобщиха от пресцентъра на БДЖ. Традицията да се чества Денят на железничаря датира от средата на миналия век. Изборът на деня, в който се отбелязва професионалния празник на железопътните работници в България, е свързан с историческия факт, че в началото на м. август през далечната 1888 г. железопътната линия Цариброд – София – Белово е открита за международни превози, като същевременно държавата откупува и линията Русе – Варна и започва нейната експлоатация. 
 
Така се учредяват Българските Държавни Железници.
Историята на българската железница е богата на постижения, предизвикателства и трудни моменти, но тя най-вече е богата с хора, които са отдавали най-доброто от себе си за развитието на железопътния транспорт. Днешните български държавни железници помнят с признателност всички знайни и незнайни железопътни работници, които със своя принос са дали тласък на железницата да върви напред. 
И днес има примери за отлично изпълнение на служебния дълг и достойно отстояване на престижа на железничарската професия. От началото на 2014 г. до настоящия момент за проявен висок професионализъм, бдителност и навременни действия са наградени редица локомотивни машинисти, работници по ремонта в локомотивните депа, служители на превозни бригади в пътнически влакове и служители по експлоатация на товарните превози. 
 
По повод Деня на железничаря ръководството на „Холдинг Български държавни железници” ЕАД ще връчи грамоти и парични награди на 30 служители, работещи в дружествата за пътнически и товарни превози. 
 
В поздравителния си адрес към българските железничари по повод професионалния им празник, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Данаил Папазов, казва: „Благодарение на европейските фондове се инвестират стотици милиони за модернизиране на железопътната инфраструктура. В ход е и мащабна програма за реформа на сектора, която да позволи на железницата да навлезе в XXI век като един съвременен, екологичен и конкурентоспособен транспорт. Но най-важният капитал на българската железница оставате вие – железопътните работници, които всеки ден осигурявате безопасността и безпроблемното придвижване на пътници и товари през нашата страна.”
 
В своето обръщение към служителите по повод Деня на железничаря, изпълнителният директор на „Холдинг БДЖ” ЕАД, инж. Християн Кръстев, благодари на всички работници и служители от дружествата в системата на Холдинга за добрата работа, отговорното изпълнение на служебните задължения и личния принос на всеки един към общите усилия за преодоляване на затрудненията, пред които е изправена железницата. „Разчитам на големите професионални и личностни качества на работниците и служителите в системата. Нека проблемите за разрешаване, с които всеки от нас се сблъсква в ежедневната си работа, ни направят по-мъдри и нека трудностите, които преодоляваме, ни направят по-силни! Убеден съм, че ако се ръководим от този принцип в професионалния и личния си живот, ще работим и живеем като достойни, уверени и горди хора! Начинът, по който ще преодолеем трудностите, ще бъде мерило за професионалната ни и човешка способност да дадем най-доброто от себе си в името на железницата, която е не просто вид професия, а отдаденост за цял живот. Авторитетът на българския железничар се гради във всеки един миг от работното ни ежедневие. Ние знаем, че можем да работим добре – нека изправим гордо глава и го направим!”, посочва в обръщението си инж. Християн Кръстев.
 
Източник: www.focus-news.net
Воден транспорт

„Vera Su“ ще бъде възстановен и продаден на търг

Vera Su“ ще бъде възстановен и продаден на търг. Това заяви министърът на транспорта Христо Алексиев на брифинг в Министерския съвет. Той каза още, че разходите по спасителната операция на […]

Воден транспорт

Галина Василева: За оставащите 2 години от трябва да бъдат усвоени 50% от финансовия ресурс на ОПТТИ

Навлизаме в последните две години от изпълнението на програмен период 2014 – 2020 г., през които трябва да бъде усвоен 50% от бюджета на програмата или около 2 млрд. лева. […]

Симеон Ананиев
Автомобилен транспорт

Експерти: Основната причина за трагедията на АМ „Струма“ не трябва да се търси в състоянието на пътя

Основната причина за тежката катастрофа на автомагистрала „Струма“ не трябва да се търси в състоянието на пътя. Това заяви председателят на Браншова асоциация „Пътна безопасност“ проф. д-р инж. Румен Миланов в […]