Четири магистрали с директна връзка от 14 септември

Строителите увериха премиера Бойко Борисов и регионалния министър Лиляна Павлова, че втората част на Западната дъга ще е готова до обещания срок 14 септември.

Изграждането на Западната дъга на Околовръстния път на София е на финалната си права. Отсечката от 5,5 км на втората част на Западната дъга ще се открие на 14 септември, както първоначално бе обявено, заяви вчера премиерът Бойко Борисов, който изненадващо се появи на инспекцията на ремонта. За да се облекчи натовареният трафик, още вчера движението по моста на бул. „Ломско шосе“ бе частично пуснато.

Вторият етап от Западната дъга от моста над река Какач до пресичането със Северната скоростна тангента трябваше да е готова на 1 октомври. Премиерът обаче настоял строителите да приключат по-бързо и те направили невъзможното, обясни и регионалният министър Лиляна Павлова, която също провери реконструкцията.

Завършената Западна дъга ще бъде транзитна връзка както между магистралите „Люлин“, „Струма“, Хемус“ и „Тракия“, така и със Сърбия. „Работата ни е да направим всички транзити, които минават около София, за да отпушим тапите в града“, подчерта премиерът. За доизграждане ще остане само последната отсечка между бул. „Цар Борис III“ и Банкя, за която ще са необходими 350-400 000 лв. Вече се работи по моста на Околовръстния път в района на Казичене, който е с шест ленти. Правят се проекти, за да се отпуши транзитното движение в района на кв. „Горубляне“ и селата Герман и Лозен. Така ще се завърши целият пръстен около София, като трасето по Южната дъга ще бъде само за леки автомобили.

Вчера кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи, че работата по разширението на Околовръстния път на София от „Младост“ в посока магистрала „Тракия“ ще започне догодина. В интервю пред БНТ тя обясни, че първо ще се работи в отсечката от „Младост“ до пътен възел „Горубляне“, където ще се направи кръстовище на две нива.

От вчера започна и вторият етап на разширението на бул. „Черни връх“, който затвори ключовия булевард в участъка между улиците „Академик Буреш“ и „Флора Кънева“. Ремонтите ще продължат до 19 декември.

www.trud.bg

Симеон Ананиев
ЖП транспорт

Проф. Симеон Ананиев: От 30 години нищо не се прави за безопасността в жп транспорта

декември 1, 2022

Вчера отново имаше инцидент с влак. Той се блъсна в паднала скала по пътя София –Бургас, между Клисура и Христо Даново. Един от вагоните и локомотивът дерайлираха. Професор Симеон Ананиев, […]

ЖП транспорт

НКЖИ: Дъждът е причина за катастрофата на влака София – Бургас

декември 1, 2022

Дъждовното време е причинило свличането на земна маса, след което скала падна върху железопътната линия София – Бургас. Това заяви за „Хоризонт“ главният ревизор от „Национална компания железопътна инфраструктура“ Кирил […]

Автомобилен транспорт

Кабинетът засекрети тол системата като обект от национална сигурност

декември 1, 2022

С постановление на Министерския съвет Национално тол управление, което е част от структурата на Агенция „Пътна инфраструктура“, е определено за стратегически обект от значение за националната сигурност. Целта е обезпечаване […]