Четири магистрали с директна връзка от 14 септември

Строителите увериха премиера Бойко Борисов и регионалния министър Лиляна Павлова, че втората част на Западната дъга ще е готова до обещания срок 14 септември.

Изграждането на Западната дъга на Околовръстния път на София е на финалната си права. Отсечката от 5,5 км на втората част на Западната дъга ще се открие на 14 септември, както първоначално бе обявено, заяви вчера премиерът Бойко Борисов, който изненадващо се появи на инспекцията на ремонта. За да се облекчи натовареният трафик, още вчера движението по моста на бул. „Ломско шосе“ бе частично пуснато.

Вторият етап от Западната дъга от моста над река Какач до пресичането със Северната скоростна тангента трябваше да е готова на 1 октомври. Премиерът обаче настоял строителите да приключат по-бързо и те направили невъзможното, обясни и регионалният министър Лиляна Павлова, която също провери реконструкцията.

Завършената Западна дъга ще бъде транзитна връзка както между магистралите „Люлин“, „Струма“, Хемус“ и „Тракия“, така и със Сърбия. „Работата ни е да направим всички транзити, които минават около София, за да отпушим тапите в града“, подчерта премиерът. За доизграждане ще остане само последната отсечка между бул. „Цар Борис III“ и Банкя, за която ще са необходими 350-400 000 лв. Вече се работи по моста на Околовръстния път в района на Казичене, който е с шест ленти. Правят се проекти, за да се отпуши транзитното движение в района на кв. „Горубляне“ и селата Герман и Лозен. Така ще се завърши целият пръстен около София, като трасето по Южната дъга ще бъде само за леки автомобили.

Вчера кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи, че работата по разширението на Околовръстния път на София от „Младост“ в посока магистрала „Тракия“ ще започне догодина. В интервю пред БНТ тя обясни, че първо ще се работи в отсечката от „Младост“ до пътен възел „Горубляне“, където ще се направи кръстовище на две нива.

От вчера започна и вторият етап на разширението на бул. „Черни връх“, който затвори ключовия булевард в участъка между улиците „Академик Буреш“ и „Флора Кънева“. Ремонтите ще продължат до 19 декември.

www.trud.bg

ЖП транспорт

Олег Петков: За да управляваш успешно железниците, трябва да си професионалист и да си отговорен пред обществото

март 20, 2023

За да управляваш успешно държавен железопътен транспорт ти трябват две задължителни качества – Чувство за отговорност пред обществото и професионални познания и практически опит.       За съжаление през […]

ЖП транспорт

Положението в железниците ни е трагично – не достигат кадри, заплащането е мизерно

март 17, 2023

Има критичен недостиг на кадри в железниците, а тези, които са останали получават заплащане доста под средното в страната. Тази констатация бе изведена на преден план по време на кръгла […]

Автомобилен транспорт

Започва стрителството на православен храм във ВТУ “Тодор Каблешков”

март 17, 2023

На 27 март 2023 г. от 11:30 часа ще бъде направена първа копка и полагане на основен камък на православен храм „Всички български светии“ в двора на Висшето транспортно училище […]