Чудото, което сменя икарусите в София

Mercedes-Benz пусна автобус без шофьор, чакаме го в столицата

Германската автомобилна компания Mercedes-Benz показа как ще изглежда градския транспорт в близко бъдеще. Той ще разчита на автономни машини, които не се нуждаят от шофьор, благодарение на което ще стане по-безопасен, надежден и точен.

Всъщност Mercedes-Benz е не само готова с технологията. Компанията я демонстрира по улиците на Амстердам, Холандия, където бе проведена първата демонстрационна обиколка на футуристичния автобус.
Той носи името Future Bus и разполага с технологиите, които Mercedes-Benz представи за първи път преди 2 години с камиона Future Truck 2025. При автобуса системата за автономно управление е адаптирана за използване в градска среда, като може да управлява сама машината при скорост до 70 км/час.

Към момента Future Bus е само прототип, но е напълно функционален. Автобусът е преминал безпроблемно 20-километров рейс, като се е справил с всички препятствия по маршрута – светофари, тунели, трафик, изпреварвания и др. Той е спирал самостоятелно на всяка от спирките, като е отварял и затварял вратите за пасажерите, сочи информацията от Mercedes-Benz.

За да бъдат покрити настоящите законови изисквания за безопасност, зад волана е имало шофьор, който обаче не се е намесвал в управлението на автобуса.
Future Bus е оборудван с радари и камери, които засичат обекти на близко и далечно разстояние. Налична е и безжична система за комуникация с градската инфраструктура, благодарение на която автобусът разполага с информация за сигналите на светофарите. Така той може да предвижда "зелена вълна", спомагайки за намаляване на задръстванията.

От Daimler Buses уточняват, че за да бъде възможно използването на такива автоматизирани автобуси е необходима специална инфраструктура. Именно затова Future Bus е предвиден да може да се движи както автономно (при наличие на такава мрежа), така и с помощта на шофьор.

Към момента няма информация кога можем да очакваме сериен такъв автобус. Видно е обаче, че технологията е в голяма степен готова. А това вероятно означава, че някой ден ще видим Future Bus и в България. Все пак повечето автобуси у нас са именно Mercedes-Benz, надява се automedia.investor.bg.

Източник: http://big5.bg, 18.07.2016г.